How To: Zo red je een natte smartphone

Smartphone Water
Meer en meer smartphones zijn waterdicht, maar dat geldt zeker nog niet voor ieder toestel. Het goede nieuws is dat ook een toestel zonder IP-68-certificering gered kan worden wanneer hij nat wordt.

Wie een beetje zuinig is op zijn toestel krijgt er misschien nooit mee te maken, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Wanneer je onverhoopt je smartphone uit de toiletpot of wasmachine moet vissen kun je door snel te handelen vaak je data redden, en mogelijk zelfs je toestel.

1. Haal hem weg bij het water en schakel hem uit

Je wil je smartphone natuurlijk zo kort mogelijk in de buurt van vocht hebben. Haal hem daar dus meteen uit. Wel eerst de stroomtoevoer loskoppelen zodat je niet wordt geëlektrocuteerd.

2. Pak de keukenrol

Nu is het zaak het aanwezige vocht zo snel mogelijk op te te nemen. Veeg eerst met een handdoek het water aan de buitenkant eraf en leg hem dan op keukenpapier.

3. Verwijder losse onderdelen als accu en simkaart

Verwijder alle accessoires en losse onderdelen, zoals koptelefoons, micro-sd, simkaart en uiteraard ook de accu. Als je telefoon het niet redt, dan is mogelijk de simkaart nog wel te gebruiken.

4. Pak de kruimelzuiger

Of, als je die niet hebt, een gewone stofzuiger. Probeer zo zoveel mogelijk vocht weg te zuigen uit de verschillende openingen.

5. Gebruik droogmiddel om het laatste vocht te verwijderen

De meest voor de hand liggende middelen zijn silica-gel (bekend van de zakjes die je soms aantreft in pakketjes) en rijst (in vrijwel ieder huishouden aanwezig). Het voelt misschien wat vreemd om je dure apparaat met rijst te bestrooien, maar het neemt absoluut veel vocht op. Laat het hier minstens een uur in liggen.

6. Leg het toestel weer op keukenpapier of handdoek

Vervolgens kun je testen of al het vocht werkelijk is opgenomen door je smartphone weer op keukenpapier te leggen. Wordt het papier vochtig, begin dan weer van voren af aan.

7. Zet je toestel pas een dag later weer aan

Veel meer dan je nu gedaan hebt kun je niet doen, dus het is tijd om te testen of het zijn vruchten heeft afgeworpen. Doe het pas een dag later omdat je zeker wilt weten dat er nul vocht aanwezig is wanneer je er elektriciteit op zet. Gaat hij niet aan, of is hij niet of nauwelijks bruikbaar, dan begint het acceptatieproces: je smartphone is hoogstwaarschijnlijk dood. Wel kun je controleren of de simkaart nog functioneert, zodat je in ieder geval (een deel van) je data kunt redden.

We blijken overigens al eerder over dit onderwerp te hebben geschreven.

6 reacties

 1. Voor punt 7: Een dag later is meestal niet genoeg. Drie dagen is een betere termijn.

  Mocht je telefoon trouwens niet werken na deze tips, kan je nog proberen om hem na te spoelen met gedestilleerd water, te koop bij het kruidvat voor €0.50 per liter. Bij zoutwater moet je dit meteen doen om het zout uit je telefoon te halen.

 2. in de rijst leggen, terwijl ie gewoon aan staat. hoef je er niks uit te halen, en na een paar uur is ie droog. werkt bij iphone 4. die meegeweest is het zwembad in.

 3. Kom al jaren op autoblog en sinds begin Apparata op deze site, maar nog nooit een account aangemaakt. Door deze artikel voelde ik wel een dwang om een account aan te maken om een reactie te plaatsen.

  Ik RAAD iedereen AF om bovenstaande stappen te volgen na stap 3 totzover dat mogelijk is. Ik zal na mijn inleiding uitleggen wat je wel moet doen om kans op overleving van je toestel te vergroten.

  Ik werk zelf bij een niet nader te noemen bedrijf in Den Bosch dat zich specialiseert in reparatie van o.a. Smartphones. Uit jarenlange ervaring weet ik dat rijst of andere middellen totaal niet werken als vocht zich echt een weg heeft gewerkt naar de interne en zeer dichte delen van het toestel. Indien je het toestel aanzet en deze gaat aan, dan zal er nog altijd vocht zitten binnenin je toestel en zal kort daarna corrosie vormen. De kans is groot dat je toestel daarna voorgoed uitgaat.

  Mijn advies:
  1) Haal het toestel direct uit water
  2) Droog direct af en haal totzover het mogelijk is direct je accu uit je toestel
  3) Als je zelf technisch kundig bent: geef het toestel een professionele waterschadebehandeling en als je dat niet bent ( in de meeste gevallen), breng het toestel naar een professioneel bedrijf om het toestel een waterschadebehandeling te geven. De kosten liggen meestal rond 35 euro.

  Wat is een professioneel waterschadebehandeling:
  Het toestel wordt helemaal uit elkaar gehaald en alle onderdelen ondergaan een chemisch reiniging. Bij dit proces worden alle waterdeeltjes en eventueel beginnende roest verwijderd.

  Kans op overlving middels een professionele waterschadebehandeling is aanzienlijk groter dan alleen vanuit de buitenkant van het toestel de interne vocht te ontrekken. Weet ook dat je telefoon niet altijd permanent dood hoeft te zijn als deze na je eigen pogingen niet meer aangaat. Wij hebben in ons bedrijf al genoeg toestellen weer tot leven kunnen wekken mits de klant er snel bij is. Door het bedrijfsnaam niet te noemen maak ik geen reclame. Ik probeer uitsluitend een advies te geven door wat juist is om te doen bij waterschade.

 4. Ik heb wel eens een verzopen Nokia weer tot leven weten te brengen door deze -na de logische stappen één t/m drie- een paar dagen op een centrale verwarming te leggen. Is natuurlijk wel wat omslachtig wanneer het hartje zomer is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *