Huawei geeft je trucje om Google-verbod simpelweg te omzeilen

Slim trucje
Heeft Huawei de gehele handelsoorlog zojuist gewonnen?

In aanloop naar Huawei’s nieuwste lijn vlaggenschepen was iedereen terecht een beetje sceptisch, want met de handelsoorlog tussen de V.S. en China was er een klein probleempje: Huawei mocht geen Google-diensten niet gebruiken. Geweldige specs zijn leuk en aardig, maar zonder Google was het voor velen een no-no. Nu blijkt dat Huawei daar een heel geniepig trucje voor heeft bedacht.

Huawei-CEO Richard Yu laat namelijk tegenover AndroidAuthority weten dat de bootloader van de veelbelovende Mate 30 Pro ontgrendelbaar zal zijn. Hierdoor zal het aanzienlijk makkelijker worden om Google-diensten te installeren op een Mate 30 Pro. Heel slim, want hiermee haalt de Chinese techgigant een groot deel van de kritiek op het toestel weg.

Want ja, Huawei introduceert hun HarmonyOS nog niet voor de smartphone-line-up dus Huawei-gebruikers zitten voorlopig opgescheept met een smartphone met Android. Dat is op zich niet erg, want het besturingssysteem is open source en mag dus vrij gebruikt worden. Het zijn de Google-services die het zo moeilijk maken voor Huawei.

En daar heeft het miljardenbedrijf wat op gevonden. Hoewel ze het niet toegeven, maakt de ontgrendeling van de bootloader het mogelijk om een aangepaste recovery te installeren. En boem, nu is het plots mogelijk om de ontbrekende Google-services te installeren op je Mate 30 Pro. Volgens Yu is het een tool om de gebruiker meer controle te geven. “We hebben toegang tot de [ontgrendelde bootloader] tot dusver beperkt omdat we veiligheid wilden garanderen voor onze klanten. Nu willen we de klant meer vrijheid geven zodat ze zelf meer customization kunnen uitvoeren.”

Deze omzeiling is ontzettend handig ‘voor customization’, maar ook een beetje klungelig. Zoals Yu zelf suggereert, is het niet helemaal veilig om met de fundamenten van de Huawei-software te spelen. Er zullen tal van tutorials online komen maar het blijft rommelen met software. Voor de niet zo ingelezen Android-gebruiker (het overgrote merendeel) is deze controle over de software dus niet per se een godsgeschenk.

Maar hey, je moet Huawei credit geven, hoewel ze het niet benoemen, hebben ze zojuist het hele gedoe met Google weten te omzeilen!

Vooralsnog was het een beetje onduidelijk of de Mate 30-serie wel naar Europa, laat staan naar Nederland en België zou komen. Zoals je in het gelinkte artikel met alle info over de nieuwe vlaggenschepen kunt lezen, komen de toestellen uiteindelijk toch hier uit. Wanneer is daarentegen nog niet duidelijk.

Nog geen reacties

 1. Klinkt leuk maar er is ook best wel wat software, zoals bijv. Bank apps, die NIET werken als er geroot is. Dit vanuit een veiligheids perspectief.

  Dit geeft tevens ook aan dat het simpelweg sideloaden, zoals velen dat rondboeren, gewoon niet helemaal werkt.
  Als dat wel zo was dan zou Huawei NOOIT die bootloader unlocken want ze waren er echt tegen.

  Nood breekt wetten.

  • @turbobrick: Zeker onhandig! Ik geloof wel dat er genoeg software beschikbaar is waarmee het gebootloade aspect van een smartphone verborgen kan worden (root hiders). Maar Huawei heeft zeker water bij de wijn moeten doen ja

     • @yannickspinner: Een unlockte bootloader geeft je de mogelijkheid om een alternatieve recovery (bios) in te laden, bijvoorbeeld TWRP. Vanaf die recovery kun je een image of zip bestand installeren, in dit geval het Google pakket. Ook wel bekend als het Gapps bestand. Voor het installeren van een custom ROM geldt hetzelfde verhaal.

      Vanaf een custom recovery kun je ook een root bestand laten lopen maar is niet noodzakelijk.

      Er zijn wel bijv. bank apps die kijken of je bootloader nog locked is en weigeren te starten als dat niet zo is.

      Voor andere apps die alleen naar root kijken zijn er idd root hiders.

      In het geval van de P30 (pro) is het dus gewoon een kwestie van de Gapps in te laden via een custom recovery, is zo klaar.

     • @ffw88: Normale consumenten willen dit allemaal niet doen.
      Is voor Tweakers en Geeks. Bootloader, root, hiden, zegt de meesten geen reet.

      Moet eerlijk zijn en de laatste keer dat ik custom ROMs draaide was met mijn HTC HD2 en ging van Windows Mobile naar een Android versie.

      Ben blij dat ik die ongein niet meer hoef te doen.
      Wil hem aanzetten, inloggen en de boel wordt gedownload en terug gezet.
      Geen zin om 1100+ euro te betalen voor een project telefoon.

      Bovendien gaan providers dit toestel op deze manier echt niet opnemen in hun assortiment.
      Dus hoe komen mensen er dan aan want 90% van de dure toestellen gaan via een abo.

     • @ffw88: Thanks voor de uitleg! Ingewikkeld allemaal en zoals @turbobrick zegt, lijkt me niet geweldig dat je een expert op het gebied van bootloaden moet worden om een Mate 30 fatsoenlijk draaiende te krijgen

   • @clubbtraxx: ook genoeg niet en dan zal je net zien dat 1 van jouw gebruikte apps dat heeft.
    Nee geef mij maar gewoon een gesloten toestel waar alles 100% op werkt zonder aanpassingen en workarounds en uren XDA geneuzel.
    Het is bijna 2020, heb geen mods en Custom shit meer nodig voor een strakke performance zoals in 2009.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *