Hublot maakt Bitcoin-horloge maar begrijpt Bitcoin niet

Jubileum-editie Hublot Big Bang Bitcoin slaat de plank mis qua veiligheid

Het exclusieve Zwitserse horlogemerk Hublot heeft een nieuwe lijn horloges uitgebracht, de Big Bang collectie. Het leek hen leuk om ter ere van het 10-jarig jubileum van de Bitcoin een jubileum-editie te maken. De Hublot Big Bang Bitcoin werd ontworpen, en het idee was leuk. Er is een Bitcoin-logo in het uurwerk verwerkt en het zou een limited edition worden van 210 stuks. 210 als knipoog naar de maximaal 21 miljoen Bitcoins die er beschikbaar komen. Daarbij was de prijs vastgesteld op $ 25.000,- (hetgeen nog niet eens zo duur is) en kan alleen in Bitcoin betaald worden. Eerlijk is eerlijk, zoals in het onderstaande filmpje te zien is, het resultaat is schitterend.

[gv data=”YZHrzv7fZKY”][/gv]

Uiteraard wilde Hublot ook de veiligheid van de koper garanderen. Daarom graveren zij de code van de cryptowallet waarmee betaald wordt in het horloge. Zo heeft, volgens Hublot, de eigenaar een aandenken en kan het horloge bovendien getraceerd worden als het in verkeerde handen zou komen.

Dit klinkt leuk, maar met deze veiligheidsopties laat Hublot zien dat zij precies niets van Bitcoin begrijpt. Immers, veiligheid, decentralisatie en wars van overheidsorganisaties waren de gedachten die bij Satoshi Nakamota centraal stonden toen de Bitcoin ontwikkeld werd. Door de cryptowallet te kopppelen aan een persoon is de anonimiteit verdwenen. Sterker nog, door het nummer van de cryptowallet te bekijken kan wel eens veel meer informatie boven tafel komen dan de gemiddelde Bitcoin-eigenaar lief is. Dit geldt nog sterker wanneer de publieke code van zo’n wallet, bijvoorbeeld door politie-aangifte in de centrale overheidsdatabanken terecht komt. Ondanks de kritische kanttekeningen was het horloge een waar collectors item en in de voorverkoop al volledig uitverkocht.

Eén reactie

  1. Wel erg traditionele techniek om de vooruitgang te vieren. Een klokkie dat loopt op zonne-energie, dat de tijd aangeeft in .beats en dat radiografisch de actuele BMT aanhoudt was hier meer op z’n plek geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *