Int. dag van de platenzaak: dit zijn de duurste LP’s [filmpjes]

duurste-lp-verzamelaars-beatles-help-shell
Als je dit vindt in de bakken vinyl kun je cashen.

De platenspeler is weer helemaal terug van weggeweest. Nadat de cd de ouderwetse langspeelplaat had verdrongen komen steeds meer liefhebbers weer terug bij het ouderwetse vinyl. De ouderwetse platenzaken verschijnen dan ook weer langzaam in het straatbeeld. Een mooie gelegenheid om op de internationale dag van de platenzaak eens op zoek te gaan naar wat mooie pareltjes. Nu moet je natuurlijk vooral van muziek genieten, maar als je echt wilt is er ook nog een leuke investering te doen. LP’s kunnen namelijk echte verzamelobjecten worden. De prijzen die betaald worden lopen op tot (tien)duizenden euro’s. We hebben het natuurlijk niet over bijzondere exemplaren met handtekeningen van artiesten, maar van exemplaren die je nog kan vinden. Om je alvast in de stemming te brengen hebben we niet alleen de vijf duurste LP’s van het moment op een rij gezet. We hebben er ook de muziek voor je bij gedaan. Geniet van de internationale dag van de platenzaak!

5. George Michael – Older
Het album ‘Older’ van George Michael was in 1996 een daverend succes op cd. Aangezien dit net na de introductie was werd de lp massaal afgeschreven. Daarom zijn er ook weinig exemplaren van dit album op vinyl verkocht. Een goed exemplaar gaat makkelijk voor zo’n 800 Engelse ponden over de toonbank.

[gv data=”04-9Gv0FMLg”][/gv]

4. David Bowie – David Bowie, Black star e.a.
David Bowie heeft meerdere LP’s uitgebracht die nu als collectors item worden gezocht. Naast enige speciale ‘preview’ exemplaren levert een originele persing van zijn debuutplaat uit 1967 (in stereo of mono) zo’n 1.000 pond op. Ook ander werk van voor zijn doorbraak in 1970 brengt hoge prijzen op. Daarnaast is zij laatste LP, ‘Black Star’ uit 2016 ook veel gezocht. Liefhebbers betalen hier rustig een paar honderd dollar voor.

[gv data=”XhjlVBX99R0″][/gv]

3. The Sex Pistols – God save the Queen / No future
De Punk-band ‘The Sex Pistols’ verdeelde in het jaar 1977 heel Engeland met de singel ‘God save the Queen’. De cover baarde opzien, aangezien de Queen was afgebeeld met een pistols-band om haar ogen en sex-pistols tape over haar mond, dit alles tegen de Engelse vlag op de achtergrond. Ook de tekst zelf was op zijn zachtst gezegd controversieel. De anarchie was echt compleet toen de band het nummer live ten gehoren bracht voor ‘The House of Parlement’. Een rel -to say the least- was geboren en BBC deed de single in de ban. De eerste persing van de single is van de weeromstuit terug gehaald. Hoewel The Sex Pistols daarna langzaam uit het muziekgeheugen verdwenen is deze single wel blijven hangen. Al was het maar vanwege het maatschappelijk debat. Volgens kenners zijn er nog zo’n 50 exemplaren over. De waarde ligt rond de GBP 8.500.

[gv data=”pXaf3Bo8iEw”][/gv]

Nederlandse Beatles collectable
Tussen al het internationale geweld is er ook een specifieke Nederlandse Beatles LP die een hoge verzamelaarswaarde heeft. Dit is de lp ‘Help’ met alternatieve hoes. In 1979 hield Shell in Nederland de campagne ‘Shell helpt”. Voor deze campagne werd een speciale uitgave van de bekende ‘Help’ LP uitgebracht met Shell logo. Deze LP, die alleen op zwart vinyl uitkwam, is in een oplage van minder dan 2.000 stuks weggegeven aan winkelmanagers en andere betrokkenen bij de actie. De exemplaren die nu nog in omloop zijn, zijn zeer gewild. De waarde kan, afhankelijk van de staat van de LP, oplopen van enige honderden tot enige duizenden euro’s.

[gv data=”CTsB-llTzyc”][/gv]

2. The Beatles – The White Album
Soms gaat het niet zo zeer over de vraag hoe zeldzaam een album is, maar over speciale eigenschappen. ‘The White Album’ van The Beatles was bij het uitbrengen direct een gigantisch verkoopsucces. Wat de waarde van deze LP’s enorm kan doen stijgen is de sticker met het nummer. Bij het persen van de LP’s kregen ze een sticker met daarop het nummer. De nummers 1 tot en met 10 zijn uitgegeven aan de leden van The Beatles zelf en hun directe omgeving. Daarmee zijn ze ook het meest kostbaar. The White Album nr. 1, dat toebehoorde aan drummer Ringo Starr werd geveild voor liefst $ 675.000,-. Ook de lagere nummers kunnen zeer waardevol zijn. De nummers 2 tot en met honderd kunnen, afhankelijk van hoe hoog het nummer is, tienduizenden tot duizenden ponden opleveren.

[gv data=”FPshzH2m2Lg”][/gv]

1. Open the door to your heart – Darrell Banks
Als je echt geluk hebt en van een beetje soul houdt kan je wel eens tegen deze 7″ LP van Darrell Banks aanlopen. Lang dacht men dat er van ‘Open the door to your heart’ alleen promotiekopieën gemaakt zijn. Inmiddels weet men dat er door London Records een commerciële uitgave is gemaakt met kenmerk HL10070. In 2014 werd er een exemplaar geveild voor GBP 14.000,-. Kenners schatten dat een volgend exemplaar zeker meer dan GBP 20.000,- op gaat brengen. Eerlijk is eerlijk, het nummer klinkt lekker!

[gv data=”5a0Zay_HzY8″][/gv]

Deze lijst is gebaseerd op de ‘Record collector rare record price guide’ en dit artikel. Happy hunting! Je kunt natuurlijk ook altijd jouw eigen collectors item maken.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *