Investeerders vluchten: komt het nog goed met de Bitcoin?

Bitcoin-investeren-goud
4.000 Bitcoin investeerders kiezen niet meer voor Bitcoin als belegging.

Vorig jaar rond deze tijd was de koers van de Bitcoin nog boven de 12.000 EURO. Daar is vandaag nog net iets meer dan € 3.100,- van over. Ook de steeds voorspelde groei komt niet, dus beleggers maken zich al een hele tijd zorgen. In 2019 zou het allemaal anders worden en zouden de koersen weer naar boven springen. Inmiddels is daar, met februari in zicht, nog niet veel van terecht gekomen. Sterker nog, veel belangrijke gebeurtenissen die de koers zouden veranderen zijn inmiddels uitgesteld of afgelast.

Dit doet het vertrouwen natuurlijk geen goed. Beleggers verlieten al eerder de cryptomunten en nu volgen de investeerders. Het Amerikaanse beleggingsbedrijf Van Eck heeft een peiling uitgevoerd onder 4.000 investeerders in Bitcoin met de vraag wat hun nummer 1 investering voor 2019 zou worden. Niet geheel onverwacht, maar wel onrustbarend is dat zij de Bitcoin (BTC) niet meer als belangrijkste investering zien, maar eerder voor goud kiezen. Dat was in 2017 precies andersom.

Goud heeft namelijk het voordeel dat de waarde objectief kan worden vastgesteld. Dit kunnen we inmiddels wel beweren over de Blockchain, maar niet over de virtuele munten die daarbij horen. Voor goud ligt dat uiteraard anders. Bovendien is de koers van goud de afgelopen 12 maanden 2,5% gestegen, terwijl de koers van de Bitcoin in dezelfde periode 82% verloor.

Overigens is ook beleggen in goud uiteraard niet zonder risico. Het resultaat van vorig jaar is namelijk vooral te danken aan het rendement in het 4de kwartaal van 2018. Zo steeg goudfonds GDX in die periode bijvoorbeeld 14%. Dit betekent dat ook goudbeleggingen in 2018 lange tijd verlieslatend waren. Daarnaast is het rendement op goud in hetzelfde fonds in januari 2019 teruggezakt naar minder dan 1%. Dit is overigens nog altijd beter dan het rendement van de Bitcoin, want die begon het jaar zo´n € 600,- hoger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *