Nederlandse iPhone reparateurs vallen flauw tijdens werkzaamheden

iPhone reparateurs vallen flauw tijdens werkzaamheden
Je zou denken dat zulke taferelen gebeuren in lagelonenlanden, maar niets is minder waar.

Het is namelijk al een aantal maal voorgevallen bij het bedrijf Pegatron Services in Breda. Het van oorsprong Taiwanese bedrijf stond er al om bekend dat het zijn werknemers uitbuit. Maar dat het ook zo met zijn werknemers in Nederland omgaat is vrij opmerkelijk te noemen. Dit voorjaar heeft het bedrijf een vestiging geopend in Breda waar het iPhones voor Apple repareert uit landen in Europa, Midden Oosten en Afrika. Nu blijkt dus dat de werkomstandigheden hier in Nederland verre van ideaal zijn.

Zo zijn er volgens BN DeStem vorige week al acht mensen flauw gevallen. In het gebouw zou dan ook te weinig zuurstof aanwezig zijn. Volgens de werknemers werkt het bedrijf onder omstreden en mysterieuze omstandigheden. Vanwege deze aantijgingen is de Vakbond FNV Bondgenoten naar de arbeidsinspectie gestapt.

Vooralsnog laat het bedrijf Pegatron Services geen pottenkijkers toe en heeft het ook nog geen verklaring gegeven. Het overgrote deel van de 800 werknemers is werkzaam via de uitzendbureaus Adecco en Manpower. Een woordvoerster van Manpower heeft gezegd dat er geleidelijk aan wordt gewerkt aan verbetering en dat vanaf vandaag de airconditioning weer werkt. Pegatron Services, Adecco en Manpower zouden later vandaag met een verklaring komen omtrent de werkomstandigheden binnen het bedrijf.

De gemeente en de burgemeester hebben nog niet op het voorval gereageerd. Zij zijn vooral bang dat er banen verloren gaan of dat misschien wel het hele bedrijf gesloten moet worden zodra de arbeidsinspectie een kijkje gaat nemen. Dat zou in deze tijden van crisis natuurlijk tot een groot banenverlies kunnen leiden.

Nog geen reacties

  1. “Zij zijn vooral bang dat er banen verloren gaan of dat misschien wel het hele bedrijf gesloten moet worden zodra de arbeidsinspectie een kijkje gaat nemen. Dat zou in deze tijden van crisis natuurlijk tot een groot banenverlies kunnen leiden.”

    Wat een bullshit argument. Als een bedrijf niet aan de eisen voldoet dan moet het sluiten, ja het kost misschien banen, maar het zorgt er wel voor dat de werknemers die hun baan daar bij verliezen niet arbeidsongeschikt worden door stress en te zware fysieke inspanning. Conclusie, gewoon de inspectie langs sturen en pegatron op de vingers tikken als ze iets fout doen. Dat ze er in china mee weg komen hebben we minder invloed op, maar accepteren we dat zeker niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *