Is de Apple HomePod het waard?

Mooi dingetje, maar is het ie ook goed?
De Apple HomePod is prachtig, klein en best duur. Is ie het waard?

De Apple HomePod is Apple’s poging om de slimme speaker-markt overhoop te gooien en alle muziekliefhebbers aan het merk te binden. Voor een advierprijs van zo’n $350,- dollar is het daarentegen de vraag of audiofielen daadwerkelijk betalen voor een superieur stukje hardware, of dat men voor exclusiviteit van het merk betaalt. Kortom, is de Apple HomePod de prijs en alle hype het waard?

Jazeker, stelt The Verge. Volgens het Amerikaanse medium hebben we te maken met een fantastische speaker, maar we worden er constant aan herinnerd dat het een echte Apple-speaker is. “Apple’s HomePod is – in alle opzichten – een superbe speaker die een nieuw standaard zet op het gebied van geluidskwaliteit, grootte en prijsklasse. Maar hij is ook uitzonderlijk vijandig tegenover hardware/service dat niet door Apple gemaakt is. Als je besluit om er eentje te kopen, wees je er dan van bewust hoezeer je dan opgezogen wordt in de bubbel van Apple.”

TechCrunch is het met The Verge eens en stelt dat het geluid verreweg superieur is aan alle concurrentie: “Apple’s HomePod is makkelijk de best klinkende mainstream slimme speaker ooit. Hij heeft een betere scheiding en basrespons dan alle andere apparaten van zijn grootte en produceert een genuanceerd en subtiel geluid dat rechtvaardigt dat Apple hier al 7 jaar aan werkt.”

Die technologie waar TechCrunch naar refereert, is werkelijk revolutionair. The Verge beschrijft hoe de speaker aan ‘beamforming’ doet; een autonome analyse van de ruimte waarin de speaker staat. Binnen een tiental seconden weet de HopePod hoe de ruimte eruit ziet en projecteert aan de hand daarvan het beste geluid voor een natuurlijkere luisterervaring. Dat houdt in dat de vocals en gitaren op hoofdhoogte worden afgespeeld, de bas naar het plafond wordt gericht terwijl achtergrondgeluid en applaus via de muren wordt afgespeeld.

Verder zijn de recensenten het er wel over eens dat de HomePod niet meer is dan een fantastische speaker. Amazon’s Alexa of de Google Assistant zijn in staat om geavanceerde taken uit te voeren, wat een beetje mist bij Siri. Ook kaart The Verge al even aan dat je daadwerkelijk in de Apple-bubbel zit als je een HomePod aanschaft; Spotify is bijvoorbeeld geen optie meer omdat je gedwongen wordt om Apple Music te gebruiken.

Kortom, wil je een superieure speaker als Apple-gebruiker, dan is de HomePod een meesterlijk apparaat met wat interessante technologieën en vooral een ijzersterk geluid. Ben je op zoek naar een thuisassistent die bij wijze van spreken koffie voor je kan zetten en As the World Turns kan opnemen? Zoek dan vooral nog even verder.

Ondertussen lees je in dit artikel over de potentiële afluistermogelijkheden van een HomePod en hoe Apple dat tegen probeert te gaan. Ook beschrijven we in dit artikel meer over de mogelijkheden van de HomePod, maar vooral het gebrek aan een Bluetooth-functionaliteit.

Foto @Apple

8 reacties

 1. Duur is natuurlijk relatief maar de reviews spreken over een geluidskwaliteit welke zich kan meten met de Sonos5. Die Sonos speaker is €200,- duurder en nog “dom” ook.

  Oftewel dit is eens een Apple product waar de zuur pruimen niets op de prijs aan te merken kunnen hebben.

  • @donstil: je hebt schijnbaar idee wat Sonos doet en kan.
   Bijvoorbeeld, kijk eens welke standards van afspelen Sonos ondersteund… De airplay maar liefst 1, de sonos heeft er meer dan jij cilinders in je auto hebt.
   Enne koppel er eens een speaker bij voor echt stereo geluid of geluid door het huis, gaat je ook niet lukken.

   Kortom, appels met peren vergelijken.
   Enne vwb ‘dom’, zo smart komt hij tot nu toe niet uit de bus als ik de diverse reviews zie, typisch eerste generatie en zal over 2 jaar en na eenleven vol updates wel lekker werken.

 2. “Die Sonos speaker is €200,- duurder en nog “dom” ook.”

  Het verschil is eigenlijk “maar” €140,- aangezien de HP in het VK 319 pond gaat kosten (die 350 dollar van het artikel is zonder TAX).

  Maar inderdaad, de prijs valt me nog mee. Wel jammer van de beperkingen. Volgens mij verkoopt Amazon de Alexa speakers ook met verlies.

  • @ffw88: Ik was even van CoolBlue uitgegaan. Daar is de 5 €549,-. £319 is met de huidige koers ongeveer €360,-

   Dus vandaar de €200,-

   De mijne komt overigens morgen binnen :). Via Forward2Me naar Nederland gehaald.

 3. Al diverse reviews online gezien en wat een gezeik met het pairen. En dan praat ik over Apple devices die willen verbinden.

  En verder nog aardig wat bugs en erg beperkt als ik het zo zie.

 4. Wat mij opvalt is dat Apple de laatste paar jaar fantastische hardware heeft gebouwd, maar dat de softwareafdeling ongelooflijk aan het kloten is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *