Is jouw baan binnen 20 jaar vervangen door een robot?

Neemt-een-robot-je-baan-over
Zelfrijdende auto’s, robots en andere machines, de toekomst ziet er slecht uit voor de werkende mens.

Een onderzoek dat (ironisch genoeg) uitgevoerd is door een machine van de Oxford University, nam de werkgegevens van het Amerikaanse bureau van de statistieken door, en kwam met behulp van de juiste algoritmes tot een conclusie. Na het doorspitten en verwerken van de gegevens is de machine ervan overtuigd dat 47 procent van alle banen in Amerika overgenomen kunnen worden door technologie in de komende twintig jaar, zo schrijft Fusion.

Logistieke sector
Vooral op het gebied van logistiek gaan machines de overhand nemen. Zelfrijdende voertuigen ontwikkelen zich enorm snel, en dat betekent dat taxi- en vrachtwagenchauffeurs en de bestuurders van heftrucks in principe overbodig worden. Ook winkelpersoneel kan zijn spullen pakken, omdat bedrijven door verzamelde data precies weet wat jij wilt gaan kopen, een stuk nauwkeuriger dan een mens in een winkel dat kan.

Gelukkig wordt het onderzoek afgesloten met een positief bericht. Hoewel wordt aangetoond dat de techniek razendsnel van een prototype naar het uiteindelijke product gaat, zijn er nog genoeg technische obstakels. Zo zal het nog wel even duren voordat autonome auto’s volledig zelfstandig de openbare weg op mogen, en bovendien zal het overgrote deel van de samenleving zich liever laten helpen door een mens dan door een robot.

6 reacties

  1. Iedereen die even de tijd heeft genomen om zelf over dit onderwerp na te denken had dit eigenlijk al aan zien komen. Uiteindelijk zullen veruit de meeste banen geautomatiseerd worden, het zal alleen even duren.

    Wat ik in dit artikel een beetje mis is het feit dat niet de logistieke sector, maar de kantoorbaantjes eigenlijk het meest bedreigd worden. De taken van een hele administratieafdeling kunnen prima overgenomen worden door één automatisch programma dat op een krachtige server draait.

    • @azenomei: Bij onze rijschool volgen we de toekomst van de zelf rijdende auto natuurlijk wel op de voet. Wellicht moeten we over een jaar of 20/30 wat aan de marketing en doelgroep veranderen. Maar ik zie voorlopig niet de autonome auto’s en vrachtwagens de weg op gaan. Vooral met betrekking tot aansprakelijkheid lijkt me dit ook een erg moeilijk vraagstuk. “Nee meneer de rechter, mijn auto reed de buurman dood, ik kon er echt niets aan doen”.

  2. Ik als ontwerper zal niet snel vervangen worden door robots, wel denken veel mensen dat amateurs met 3d printers voor een deel het werk van ontwerpers gaan veranderen. Zelf ben ik daar niet zo bang voor maar dat het een inpackt gaat hebben geloof ik wel.

    Ja robots zullen we steeds meer zien, maar net als in de ict geeft het in the long run meer werkgelegenheid dan dat het banen kost. We zullen er aan moeten wennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *