Komt deze grote webwinkelreus eindelijk naar Nederland?

amazon-nederland-2020
Het is volgens interne stukken zover vanaf 2020, maar …

In een besloten LinkedIn-groep deelde een organisatie die voor Amazon de webcommunity beheert een document. Hierin worden Nederlandse leveranciers en verkopers alvast een account aan te maken. Dit omdat Amazon begin 2020 naar Nederland komt. Vervolgens wordt uitgelegd dat men vanuit Duitsland, maar dicht bij de Duits/Nederlandse grens zal beleveren. Verder wordt aangegeven dat, zodra de marktplaats actief is, alle 2 miljoen productpagina’s in het Nederlands vertaald zijn.

Waarschijnlijk valt de lancering vroeg in 2020, want de accounts kunnen al geactiveerd worden vanaf 1 november, waarna ze live gaan op het moment dat de Nederlandse site echt live gaat. We schrijven ‘echt’, want op dit moment verkoopt Amazon via het .nl-domein alleen boeken. Andere artikelen kan men bestellen via de Duitse website. Het is nooit helemaal duidelijk geworden waarom Amazon niet eerder echt in Nederland begon en ook nu wil Amazon niets kwijt over dit bericht.

Wie overigens denkt dat deze aparte constructie een mager resultaat biedt voor Amazon komt bedrogen uit. Als we de Twinkle top 100 bekijken staat Amazon daar op een keurige zesde plek met een omzet van zo’n € 350 miljoen. Daarmee doemt direct de ‘maar’ op.

Wie de Top 10 bekijkt ziet namelijk dat Amazon nu, wellicht juist door deze aparte constructie, in een soort niemandsland verkeert. De eerste concurrent onder hen heeft een omzet van zo’n 268 miljoen euro. Ook de rest van de top 10 heeft omzetten van in de 200 miljoen euro. Direct boven hen bedraagt de omzet 530 miljoen Euro. Ook de concurrenten daarboven (tot en met nummer 2) hebben omzetten in de 500 miljoen euro. Daarmee is de vraag Amazon nu niet een eigen markt heeft gecreëerd. Ook kun je jezelf afvragen of het zinvol is om je in te vechten richting 4 concurrenten terwijl je redelijk autonoom werkt.

De tijd zal het leren. In ieder geval kunnen we weer goedkoper shoppen nu er zo’n grote concurrent bij komt.Nu maar hopen dat er geen Nederlandse stakingen komen. Een paar Nederlandse marketingbloopers delen we dan natuurlijk weer wel graag.

Nog geen reacties

   • @turbobrick: maar toch, bestel je rechtstreeks bij Amazon in Duitsland (en dan niet via een van de vele resellers die via Amazon hun waren aanbieden), dan krijg je bijvoorbeeld net als de Duitse klanten ook gratis verzending boven de 29 euro. En een bijkomend voordeel is dat de Duitse btw ook nog eens 2% lager is dan in Nederland.

    Ik denk overigens dat Amazon deze stap vooral gaat nemen, omdat ze op deze wijze het ‘verkeer’ naar het Britse Amazon.co.uk kunnen en willen afbuigen i.v.m. de naderende Brexit.

    Ik bestel zelf ook regelmatig zaken bij de Britten, vanwege de lage koers van het Britse pond en het feit dat de verzendkosten vanuit dit land (vreemd genoeg) stukken lager zijn/waren dan vanuit Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *