‘Lokaliseren van uitgeschakelde toestellen is onmogelijk’

UItgeschakelde telefoons niet meer te lokaliseren
Nokia, Samsung en Google zeggen dat niemand hun telefoons kan lokaliseren als deze uitgeschakeld zijn. In ander nieuws, water is nog steeds nat?

De Britse privacywaakhond Privacy International is bij enkele fabrikanten langs gegaan, aan de hand van een artikel in de Washington Post vorig jaar waarin stond dat de NSA 9 jaar geleden al technieken had om uitgeschakelde toestellen op te sporen.

Volgens Google draait er op uitgeschakelde Android-toestellen geen enkel proces meer die een radio’tje zou kunnen aansturen. Ook heeft de softwaregigant niet de mogelijkheid om op afstand toestellen aan te zetten. Daarvoor zou een dataverbinding nodig zijn, en die is er simpelweg niet zonder een draaiend OS.

Ook hardwarefabrikanten zijn eenduidig. Zowel Nokia als Samsung ontkennen de mogelijkheid om een uitgeschakeld toestel op te sporen. Er is volgens Nokia geen enkele mogelijkheid om de radio’s te activeren in een toestel zonder dat de gebruiker de telefoon op start. Interessant genoeg geeft Ericson wel de mogelijkheid om een app zo te schrijven dat het lijkt alsof de telefoon een lege accu heeft en uit staat, om vervolgens in de achtergrond processen te draaien.

De vraag voor alle aluminiumfolie-hoedjesdragers is, blaast de NSA inderdaad te hoog van de toren door te zeggen dat zij het wel kunnen, of zijn de ondervraagde bedrijven simpelweg ingefluisterd om tegen het Britse bureau te liegen?

Eén reactie

  1. Het is in technisch opzicht prima mogelijk om een telefoon in een soort van hibernate stand te zetten als je hem uitschakeld waarbij de telefoon bijvoorbeeld te pingen is. Of deze functie er in zit is natuurlijk de vraag, maar dat zou te testen moeten zijn, zet een toestel uit, stop het in een kooi van Faraday met een lading meetapparatuur en kijk of er op bepaalde frequenties word uitgezonden of meet het toestel door en kijk of de zenders/ontvangers actief zijn. Het zou mij niets verbazen als het zo is, maar of het zo is is altijd maar de vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *