Mircosoft stopt met Edge browser in Windows10

Windows-Edge-stopt
Computergigant bouwt Chromium-variant onder codenaam Anaheim.

In september van dit jaar probeerde Microsoft nog via kinderachtige waarschuwingen te voorkomen dat gebruikers van de Edge brouwser overstapten naar Chrome of Firefox. Nu blijkt Microsoft zelf de overstap voor te bereiden. Volgens goed ingevoerde bronnen heeft Microsoft namelijk besloten om afscheid te nemen van de Microsoft Edge browser, die standaard in Windows10 is verwerkt.

Dat is eerlijk gezegd niet vreemd, want al vanaf het begin waren er veel problemen met de browser. Hoewel Microsoft er alles aan deed om die problemen op te lossen bleek met name de instabiliteit hardnekkig. Daarnaast was de slechte reputatie als gevolg van de problemen in het begin niet meer uit de hoofden van ontwikkelaars te krijgen. Zij kozen daarom steeds vaker voor alternatieve browsers zoals Firefox of Google Chrome.

Met een nieuwe browser hoopt Microsoft deze mensen weer terug te krijgen. Pikant detail is dat het ontwikkelteam van Microsoft kiest om de nieuwe browser te bouwen op Chromium. Dit is namelijk de achterliggende techniek waar de Chrome-browser van concurrent Google op gebouwd is. Inmiddels hebben analisten gezien dat Microsoft-engineers code toevoegen aan Chromium.

Het is nog niet bekend wanneer de vervanging gaat plaats vinden en onder welke naam de nieuwe browser gelanceerd kan worden. Volgens bronnen wordt overwogen of de naam EdgeHTML zou moeten blijven, maar dat lijkt ons sterk gezien de twijfelachtige reputatie. Of codenaam Anaheim de nieuwe naam wordt valt ook nog te bezien.
Gebruikers reageren wisselend. De verwachting is dat veel webontwikkelaars blij zijn met het opdoeken van Edge, puristen maken zich zorgen over de structuur van open standaarden.

UPDATE: het is officieel, meer info hier!

5 reacties

 1. Op mijn werk heb ik geregeld te maken met Edge. Het is allemaal niet zo erg als het lijkt. Met name het laatste jaar draait het uitstekend. Het is even wennen, maar het werkt prima. Ik vind de recht lijnen (met name bij de tabbladen) een verademing. Alles is groot, helder en duidelijk. Enige nadeel vind ik de standaard zoekmachine. Bing komt toch vaak met alternatieven die ik juist níet zocht. Verder is Edge gewoon een prima browser.

  • @willeme: Mee eens, probleem is dat Firefox en Chrome ook al prima (of uitstekende) browsers zijn.
   Ik raad altijd iedereen aan om zowel Chrome als Firefox te installeren (handig voor secundaire logins of gasten).
   Maar toch zie je dat veel mensen dan zoiets hebben van; Nee laat maar, kost weer extra ruimte en ik gebruik het toch niet. Laat staan dat die mensen een 3de browser gebruiken..

   • @lolindir: dat maakte het voor Microsoft ook zo moeilijk om marktaandeel van Firefox, Chrome en bijvoorbeeld ook Safari af te snoepen; die browsers zijn al zo goed, dat veel gebruikers alleen al uit gewoonte niet snel zouden overstappen.

    Ik moet overigens wel constateren dat ik nog regelmatig websites tegen kom met compatibiliteitsproblemen en daarom hou ik altijd nog twee browsers ‘op reserve’. Dat is overigens geen browser van Microsoft ?

 2. Ik heb internet explorer nog steeds onder Windows20, daarnaast Edge, Firefox en Chrome. IE en Chrome zijn inmijn toepassingen veel minder stabiel dan Edge, dus ik begrijp niet waar men het over heeft. Firefox heeft ook weer z’n eigen eigenaardigheden. Al met al gebruik ik Edge het liefst…

  • @borgmonster: Tof dat het voor jou werkt!
   Vrij zeldzaam dat iemand er zo tevreden mee is.
   Maar je hebt helemaal gelijk, ik denk dat dit voornamelijk komt omdat Edge zo nieuw is.
   Hoeveel updates hebben chrome & Firefox ondertussen al gehad? en hoeveel “Zooi” is er in de code achtergebleven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *