Motorola Project Ara: modulaire telefoons voor iedereen

Motorola Project Ara
Het lijkt erop dat we binnenkort écht zelf kunnen gaan beslissen hoe onze telefoon eruit gaat zien en elke specs hij krijgt. Motorola, sinds een tijdje eigendom van Google, heeft namelijk Project Ara aangekondigd. Het doel van dit project is om een zogenaamde modulaire telefoon te ontwikkelen. Oftewel een telefoon waarbij onderdelen gemakkelijk verwisseld en vervangen kunnen worden.

Als je denkt: hé dit komt me bekend voor, dan kan dat kloppen. Het klinkt een beetje als het Phonebloks idee van de Nederlander Dave Hakkens. Motorola zegt dat ze al al ruim een jaar met dit idee bezig waren, voor Hakkens dus, maar ze zijn wel zo sportief om samen te werken met Dave Hakkens/Phonebloks.

De afgelopen maanden is het zogenaamde MAKEwithMOTO team al door de VS gereisd om mensen na te laten denken over een open hardware ecosysteem. Het doel van Project Ara is namelijk om een gratis, open hardware platform te creëren voor modulaire smartphones.

Wat Google gedaan heeft met Android, gratis ‘open’ software beschikbaar stellen, wil Motorola doen met hardware. Een gratis platform bieden waar diverse aanbieders zelf modules en onderdelen voor kunnen ontwikkelen.

Zo kunnen consumenten straks zelf bepalen hoe hun telefoon eruit ziet, van welke materialen hij gemaakt is, wat de prijs is en welke specificaties je telefoon heeft. Project Ara bestaat feitelijk uit een zogenaamd endoskelet waar diverse modules in geplaatst kunnen worden.

De eerste alpha versie van een Module Developer’s Kit (MDK) zal naar verwachting ergens aankomende winter gelanceerd worden. Uiteraard kan je ook zelf input leveren. Dat gaat via de Phonebloks community en via de Ara Scouts community.

[lg_folder folder=”Motorola/Project_Ara/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Enkele van de ideeën die het MAKEwithMOTO team de afgelopen maanden al is tegengekomen kan je hieronder bekijken.

[gv data=”YqF_mfbF6Kk”][/gv]
[gv data=”293KKDBHGc0″][/gv]
[gv data=”WSeHgyUbCZU”][/gv]

Eén reactie

  1. dit kan toch veel meer dan alleen een telefoon. het is meer een modulaire mini computer.
    ik zie wel mogelijkheden om hiermee heel andere toepassingen te bedenken zoals home automation en het aansturen van allerhande apparatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *