Nederlandse hackers opgepakt na plunderen bankrekeningen

Hack away
Vier Nederlandse hackers zijn aangehouden op verdenking van het plunderen van bankrekeningen, de schade wordt mogelijk geschat op 1 miljoen euro.

Het gaat om vier mannen uit Alkmaar, Haarlem, Woubrugge en Roden, die worden verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige, digitale fraude en witwaszaak. Daarbij werden valse emailberichten gebruikt, verstuurd met TorMail. De links in die mailtjes activeerden banking malware en gaven de hackers toegang tot de computers van onwetende rekeninghouders. Op die manier werden nieuwe betalingsopdrachten gedaan, zonder dat de rekeninghouders er erg in hadden. Ook werden bestaande opdrachten gewijzigd.

De frauduleuze overboekingen zijn terecht gekomen op bankrekeningen van moneymules. Zij werden geronseld om hun bankrekeningen beschikbaar te stellen of om nieuwe bankrekeningen te openen en hun inloggegevens af te staan. Om het gestolen geld door te sluizen zijn in binnen- en buitenland ook bedrijven opgericht en zakelijke rekeningen geopend. Bovendien zetten de verdachten vermoedelijk crimineel verkregen geld om in bitcoins, één van de mannen beheerde zelf een bitcoin exchange service. Door het Openbaar Ministerie is beslag gelegd op 56 bitcoins, die inmiddels zijn omgezet in meer dan 7700 euro.

Het politieonderzoek richt zich op de periode van het voorjaar 2012 tot heden en op meer dan 150 frauduleuze transacties. Verschillende banken en bedrijven hebben aangifte gedaan van computercriminaliteit. De omvang van de schade benadert mogelijk een miljoen euro, wat op zich nog meevalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *