Netflix gaat bioscopen veroveren voor Oscars

Netflix gaat het witte doek veroveren
Netflix gebruikt loopholes in het systeem om in aanmerking te komen voor een Oscar.

De Oscars zijn een deel van de film-industrie die een beetje grijs zijn. Men zegt wel eens dat je een Golden Globe moet kopen en een Oscar kunt winnen. Wat ook het geval is, Netflix probeert met die hectische race naar februari mee te komen, door met loopholes een ticket voor de hypetrain te kopen.

Ouderwetse regisseurs zoals Steven Spielberg hebben – sinds de populariteit van Netflix uit de klauwen begon te lopen – veel kritiek geuit op de streamingdienst. Ze zouden helemaal geen Oscars mogen verdienen. Hoewel de mening van Spielberg natuurlijk een beetje bitter is (hij wil ze gewoon allemaal zelf stelen, die ouwe snoepkont), heeft hij wel een punt. Dat is binnenkort voorbij.

Spielberg beargumenteert namelijk dat Netflix-films helemaal niet in de bioscoop uitkomen, wat volgens hem de plek is waar films getoond moeten worden. Als een film alleen bij iemand thuis te zien is, rekent hij dat als tv-film; veelal verschrikkelijk slechte films met een klein budget die direct op tv uitkomen omdat ze het geld niet hebben om naar bioscopen gedistribueerd te worden. Dat is in het geval van Netflix natuurlijk onzin.

En daarom brengt de streamingdienst de komende tijd films eerst uit in de bioscoop, waarna ze pas op het thuisplatform beschikbaar zijn. Netflix omzeilt hiermee een belangrijke eis van de Academy omdat er inderdaad een bioscoop-release voor nodig is om in aanmerking te komen voor het felbegeerde beeldje. Overigens won Netflix er een soort van al ooit eentje, maar nog nooit voor een feature film.

In eerste instantie komen ROMA van Alfonso Cuarón (Gravity, Children of Men), The Ballad of Buster Scruggs van de Coen Brothers (Fargo, The Big Lebowski, No Country for Old Men) en Susanne Bier’s thriller Bird Box met Sandra Bullock (Gravity, Miss Congeniality) uit in bioscopen. Daarna worden ze pas wereldwijd beschikbaar gemaakt op Netflix zelf.

Ondertussen is ook Batman-regisseur Christopher Nolan niet te spreken over de streamingdienst. Lees hier wat hij tegen de populaire streamingdienst heeft. In dit artikel lees je wat je deze maand kunt verwachten van de dienst. Tot slot zorgde het Amerikaanse bedrijf recentelijk voor een stukje hoger aanzien (in elk geval bij mij, hopelijk ook bij Hollywood-regisseurs) door deze twee series te cancelen. Dat had al veel eerder gemogen, maar goed…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *