Netflix schrapt zelfmoord uit controversiële serie

Heftige scène geschrapt
Het afbeelden van de zelfmoord werd als te heftig ervaren.

Sinds de release van Netflix’ schokkende serie 13 Reasons Why zijn er een hoop discussies ontstaan, voornamelijk rondom het centrale onderwerp van de show: zelfmoord. Naast waarschuwingen voor jongen kijkers en zelfs een toegewijde website voor fans van de show die met nare gevoelens zitten, gaat de streamingdienst nog een stapje verder en haalt de meest schokkende scène uit de show.

13 Reasons Why, dat ondertussen 2 seizoenen heeft met een derde seizoen in de pijplijn, draait om Hannah Baker, een tienermeisje dat uiteindelijk zelfmoord zal plegen. De serie exploreert zoals de titel doet vermoeden de 13 redenen waarom het meisje tot de uiteindelijk daad gedreven wordt.

De serie behandelt veel nare onderwerpen, waaronder dus zelfmoord, maar ook ‘school shooters’ en depressie. Vooral dat eerste onderwerp staat centraal en wordt in het eerste seizoen veel besproken en zelfs getoond.

En het tonen van de uiteindelijke zelfmoord gaat volgens Netflix iets te ver, zo meldt Variety. De streaming-gigant monteert daarom de desbetreffende scène uit de laatste aflevering van het eerste seizoen, wat een begrijpelijk maar toch rare beslissing is. Showrunner Brian Yorkey legt de schokkende scène als volgt uit: “Onze creatieve insteek was om de gruwelijke, pijnlijke realiteit van zelfmoord in expliciet detail te tonen in seizoen 1, om de horror van een dergelijke daad eerlijk af te spiegelen en zodat niemand de daad na zou willen doen.”

De scène in kwestie (die je hieronder kunt bekijken) toont zeer expliciet hoe het personage haar polsen doorsnijdt terwijl ze in bad ligt. Het is niet vreemd dat kijkers de scène schokkend vinden, al lijkt de boodschap van Yorkey wel over te komen; zelfmoord is gruwelijk en absoluut geen oplossing.

Dr. Christine Moutier van de American Foundation for Suicide is het daar niet mee eens. Haar medische kijk op de scène heeft uiteindelijk de doorslag gegeven voor Netflix om de scène te schrappen. Volgens haar is het mogelijk dat het kijkers juist de daad kunnen repliceren en dat sommige ouders de zelfmoord van hun kind hebben gelinkt aan de serie.

Uiteindelijk is Yorkey het wel met de beslissing van Netflix eens. Ook al koos hij bewust voor het grafisch afbeelden van de zelfmoord, dan nog zou die ene scène niet belangrijker zijn dan de serie als geheel. De boodschap blijft volgens hem toch in stand, ondanks het opnieuw monteren van het einde van seizoen 1.

Mocht het nog niet duidelijk zijn, de onderstaande scène (die alleen in het Pools gevonden kan worden) kan als schokkend ervaren worden. Het stuk in kwestie (rond 1:00) zal worden weggehaald waarna geknipt wordt naar de reacties van Hannah’s ouders, later in de aflevering.
[gv data=”ztwXWtPdoZA”][/gv]

Foto @Beth Dubber/Netflix

Kamp je zelf met zelfmoordgedachten, ga dan naar 113.nl of bel met de hulplijn voor Zelfmoordpreventie 0900-0113.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *