Nieuw 5-eurobiljet wordt door apparaten als vals gezien

Nieuw 5-eurobiljet
Sinds begin deze maand is er een nieuw briefje van 5 euro in omloop gekomen, maar helaas verloopt de introductie niet geheel vlekkeloos. In sommige gevallen wordt het briefje namelijk voor vals aangezien.

De problemen doen zich vooral voor bij de kassa’s van winkels, bij parkeergarages en op plaatsen waar briefjes in een apparaat gestopt moeten worden. Omdat detaillisten en leveranciers van betaalsystemen en controleapparatuur hun software nog niet aangepast hebben wordt het nieuwe briefje niet herkent en komt er ten onrechte een melding dat het om vals geld gaat.

De Nederlandsche Bank (DNB) erkent dat er problemen zijn en heeft bedrijven opgeroepen om zo snel mogelijk de software te updaten. Het nieuwe briefje is immers al tijden geleden aangekondigd en de introductie kwam dus niet als een verrassing.

Het ontwerp van het vorige vodje briefje van 5 euro stamde uit 2002. Een briefje ging gemiddeld zo’n 12 maanden mee voordat het uit roulatie werd genomen en vernietigd door DNB. Het nieuwe briefje zou een stuk slijtvaster zijn en zo’n 18 maanden mee moeten gaan. Als we deze logica aanhouden dan zijn over 12 maanden vrijwel alle oude 5-eurobiljetten vervangen door het nieuwe briefje.

Zelf een nieuw briefje herkennen? Het nieuwe biljet is voorzien van drie nieuwe echtheidskenmerken: een portretwatermerk, een portrethologram en een smaragdgroen cijfer 5. In onderstaande video’s worden de echtheidskenmerken ook nog even getoond en zien we hoe het nieuwe briefje wordt gemaakt. (via: volkskrant.nl)

[gv data=”KKbZ3ltK160″][/gv]

[gv data=”5qvaxUwY3Pw”][/gv]

Eén reactie

  1. Tsjah, overheidsdingen en ict…. ben wel benieuwd eigenlijk of dat nieuwe biljet echt zo veel langer meegaat, maar dat zien we over 18 maanden wel 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *