Obama wil NSA laten stoppen met het tappen van telefoons

Obama wil de NSA laten stoppen met het tappen van telefoons
Heeft Rutte soms een vinger opgeheven? Was het Timmerfrans die zijn ministeriële plicht deed en tegen Barack zijn dat hij moest dimmen met het verzamelen van telefoondata? Hoe dan ook, de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA zal wellicht stoppen met het afluisteren van telefoongesprekken.

Volgens The New York Times zal president Obama deze week aan het Amerikaans Congres voorstellen om het afluisterprogramma om te vormen. Nu wordt de telefoondata van iedere Amerikaan en z’n moeder nog met ‘sleepnettechnieken‘ onderschept en opgeslagen. Voor 5(!) jaar. De wetswijziging schrijft voor dat dit straks alleen nog bij telecomaanbieders mag gebeuren.

Ja, de Amerikaanse overheid houdt daarmee nog steeds een vinger aan de pols, maar de telefoondata ligt niet meer bij de NSA en mag dan maximaal 1 jaar worden opgeslagen. Niet dat de telco’s er blij mee zijn. Beslist niet, want nu komt de verantwoordelijkheid om gesprekken op te slaan bij hun te liggen. Bovendien maken ze hierdoor extra kosten.

The Guardian heeft het wetsvoorstel, getiteld de End Bulk Collection Act of 2014, al onder ogen gekregen en zegt dat dit ook van toepassing is op e-mails. Wel mag de NSA (en de FBI) de data alleen opvragen als er sprake is van een ‘waarschijnlijke oorzaak’.

Goed gedaan, Snowden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *