Opgepast! Oude Android-malware kan toestel overnemen

Android Malware
En dat is natuurlijk het laatste wat je wil.

Tegenwoordig hoor je veel nieuws over WannaCry, een nieuwe vorm van malware. Dit betekent echter niet dat oude malware op de achtergrond ligt te slapen. Integendeel. Trend Micro heeft ontdekt dat een oude vorm van malware een Android-toestel kan overnemen.

Het virus nestelt zich in aangepaste apps die iedereen buiten de Google Play Store kan downloaden. Het virus gebruikt zelfs bekende apps zoals Whatsapp of Pokémon Go. Als de applicatie wordt geopend installeert de malware een Android Application Package (APK) op de achtergrond. Het systeem heeft niet door dat het om kwaadaardige bestanden gaat en de gebruiker merkt er niets van. Trend Micro ontdekte drie gevallen waarbij deze vorm van malware, genaamd GhostCtrl, werd toegepast.

Als GhostCtrl zich eenmaal heeft genesteld in de app, krijgt de malware toegang tot diverse gegevens van het mobiele apparaat. Hackers kunnen onder andere bestanden wijzigen en verwijderen, contacten bellen en SMS’jes versturen, data monitoren, browser bookmarks bekijken en de bel geschiedenis raadplegen.

Trend Micro adviseert de laatste versie van Android op je apparaat te installeren. Daarnaast is het belangrijk om geregeld backups te maken. Wees ook voorzichtig welke apps je installeert en wat voor toestemming je deze apps geeft.

2 reacties

  1. “Het virus nestelt zich in apps die iedereen gebruikt, zoals Whatsapp of Pokémon Go.”

    Leuk geprobeerd, maar helaas…

    De malware zit verwerkt in [b]aangepaste[/b] APK’s van apps zoals WhatsApp en Pokémon Go. APK bestanden buiten Google Play dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *