Over Bitcoin en dalende buitenlandse valuta

Bitcoin
Steeds meer munteenheden hebben het moeilijk, waardoor de interesse in cryptocurrency stijgt.

Venezuela
Dit land kampt met hyperinflatie en president Maduro denkt dat een nieuwe munteenheid de oplossing is. Deze nieuwe munt noemt men de “soevereine bolivar” en komt ter vervanging van de oude bolivar, die het afgelopen jaar een inflatie van bijna 100.000% heeft meegemaakt. De nieuwe munt wordt gekoppeld aan de petro, een cryptocurrency van de staat. De petro is op zijn beurt weer gebaseerd op de prijs voor een vat Venezolaanse olie.

De cryptocurrency Dash steeg onlangs 20% in 24 uur. Nou is dat niet uniek, maar in dit geval viel de stijging samen met een hoog adoptiegehalte vanuit Venezuela. Om de inflatie van de bolivar te ontvluchten werd geïnvesteerd in Dash, dat een veel snellere transactietijd heeft dan bijvoorbeeld Bitcoin.

Argentinië
De centrale bank van Argentinië heeft onlangs ingegrepen om iets te doen aan de waardedaling van de peso. Die zakte naar het laagste niveau ooit. Daarom werd het belangrijkste rentetarief in het Zuid-Amerikaanse land verhoogd van 40 procent naar 45 procent! Ook werd een dagelijkse verkoop van dollars afgeblazen. Het was reeds de vierde onverwachte renteverhoging in Argentinië dit jaar. De Argentijnse munt is desondanks al meer dan een derde van zijn waarde verloren. Dat is de grootste waardedaling ter wereld, na die van de Turkse lira.

Turkije
De Turkse Lira heeft het dus ook erg moeilijk, zo daalde de munt onlangs binnen een paar dagen met ongeveer 30 procent (ten opzichte van de euro). De druk op de lira zou mede komen door de sterk verslechterde relatie tussen Turkije en de Verenigde Staten. De Turkse lira verzwakte vandaag wederom, dat gebeurde nadat kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwde voor de verslechterde situatie van de lokale banken. De rente die Turkije aan kopers van zijn tien jaar durende staatsobligties geeft is inmiddels tot 20% opgelopen.

Bitcoin
Opvallend: de waardeschommelingen van de Lira zijn nu hoger dan die van de Bitcoin! Mede daarom is er steeds meer interesse in Bitcoins. Lokale crypto exchanges zouden zelfs Bitcoins verkopen voor ruim 500 dollar meer dan buitenlandse exchanges. Als we de info van Google Trends mogen geloven, dan zouden de Turken veel zoeken naar de mogelijkheden om hun Lira’s om te zetten naar Bitcoin.

Google Trends

Critici van de enorme Amerikaanse schulden roepen nu dat er weer een economische crisis aankomt. In dat geval zal Amerika (en de dollar) het heel zwaar krijgen, hetgeen positief kan uitpakken voor de Bitcoin. Onlangs schreven we al dat de schuld van de Verenigde Staten per jaar met 1 biljoen dollar groeit. Deze schuld zal nooit afbetaald worden en er volgens sommigen voor zorgen dat een globale economische crash gaat plaatsvinden. De Amerikaanse dollar zal dan hard dalen, Bitcoin en goud zijn dan de beste opties om in te investeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *