Overzicht: dit is wat je moet weten over het Windows Event

Microsoft komt 21 januari met Windows 10-evenement
Het Windows 10-event zit er weer op. Eindelijk gaf Microsoft meer vrij over de nieuwste variant van het populaire besturingssysteem. Dat was hoognodig, want er gaat het nodige veranderen.

Ja, we wisten al dat het vertrouwde startmenu terug zou keren, want Windows 10 wordt door Microsoft zelf omschreven als een mixje van Windows 7 en 8, waarbij uit beide versies de beste elementen worden overgenomen. Je kon al kort met Windows 10 spelen middels een van de testversies, maar daarin zijn nog niet alle nieuwe functies beschikbaar. Dit is wat ons nog te wachten staat.

Gratis
We lieten eerder vanavond al weten dat Windows 10 een gratis upgrade is voor gebruikers van Windows 7, Windows 8 en Windows Phone 8.1. Ja, je leest het goed: Windows Phone. Windows 10 moet alle platformen namelijk samenbrengen, zodat ontwikkelaars makkelijk en snel kunnen ontwikkelen voor pc’s, tablets en telefoons. Die draaien straks namelijk allemaal op Windows 10.

Microsoft-Spartan-Browser

Spartan
Windows 10 krijgt daarnaast een volledig nieuwe browser (Spartan) en een personal assistant (Cortana). Die twee hebben veel met elkaar te maken, want Cortana gaat je vanuit de browser antwoord geven voordat jij je vraag ingetikt hebt en vertelt je meer over het weer of aankomende vluchten. We komen zometeen terug op Cortana, want over Spartan is nog genoeg te vertellen. De browser heeft wat weg van Google’s Chrome en beschikt onder een totaal nieuwe render-engine, die hopelijk snel genoeg is om Internet Explorer te doen vergeten. De nieuwe generatie browser biedt de mogelijkheid om webpagina’s met keyboard of pen van aantekeningen te voorzien, en deze te delen met vrienden. Ook heeft de browser een afleidingsvrije modus.

Cortana in Windows 10: zo werkt het

Cortana
Cortana kennen we natuurlijk al van de Windows Phones, maar de personal assistant doet binnenkort ook zijn werk als je achter je computer zit. Cortana houd je voortaan op de hoogte met notificaties en is ook met tekstcommando’s te bedienen. Zo kun je Cortana je mails laten checken, afspraken laten inplannen en (misschien wel het belangrijkste) Yoda imiteren.

Xbox One
Microsoft is een grote speler op de consolemarkt, terwijl het voor ontwikkelaars steeds lastiger wordt om flink te cashen met pc-games. Windows 10 biedt de oplossing, want je kunt voortaan je Xbox One-games direct streamen naar apparaten met de nieuwste versie van het besturingssysteem, zoals tablets en computers. Die game-pc kan dus definitief de deur uit.

Xbox One

Surface Hub
Mocht je genoeg hebben van je kleine laptop-scherm, dan hebben we goed nieuws: Microsoft brengt de Surface Hub op de markt. Dit (om het onbeleefd te zeggen) digitale whiteboard krijgt een 4K-scherm van 84 inch en draait natuurlijk op Windows 10. Mocht je er thuis niets mee kunnen, dan ziet je baas er mogelijk wel wat in, want Microsoft richt zich met de Surface Hub voornamelijk op zakelijke gebruikers.

HoloLens
Microsoft hield zijn konijn tot het laatste moment in de hoge hoed en verraste behoorlijk met de introductie van de HoloLens. Deze augmented-reality headset projecteert holografische beelden, waardoor je bijvoorbeeld je complete woonkamer kunt gebruiken voor je game-avonturen. Daarnaast kunnen bouwvakkers of ingenieurs de HoloLens bijvoorbeeld gebruiken om gebouwen te visualiseren. De nieuwe Microsoft HoloLens is de eerste holografische device waarvoor je geen draden, telefoons of connectie met een pc nodig hebt.

Nog geen reacties

 1. “Die game-pc kan dus definitief de deur uit.” Heh, tuurlijk.

  Maar wel super dat het een gratis upgrade is, als het allemaal wat beter in elkaar zit dan Windows 8 doe ik de upgrade van Windows 7!

  • “Die game-pc kan dus definitief de deur uit.”

   Sure, succes met multi monitor gaming, FPS games en 4K resoluties, nog niet te beginnen over het verschil in beeldkwaliteit…*gaap*

   Hoe dan ook, mooi dat het gratis is, Windows 10 is precies waar ik al enige tijd op wacht.

 2. Met Windows 8 is niets mis, je moet dan ook op je pc alleen het desktop gedeelte gebruiken, dan is er weinig verandering, in vergelijking met Windows 7, is mijn ervaring. Draai nu Windows 8.1 op pc en m’n telefoon, geen enkel probleem ermee en mooi dat de update gratis is.

  Ik ben wel benieuwd naar die nieuwe browser, kijken of die kan tippen, aan mijn volledig aanpasbare Nightly (Mozilla) 64-bit browser. Want die werkt voor mij het beste.

 3. Windows 8 was toch zeer matig voor desktops. Ik denk maar aan de afwezigheid van vensters etc.. Het hele systeem voelde tabletachtig aan. Echt blij met W10 tot nu toe! Ben dan ook grote voorstander van Windows en weldoener Bill Gates!

  “geen game pc meer nodig”

  Als jij houdt van sub 1080p aan 30FPS dan ok.. Ik speel toch liever full hd met 120FPS en 120hz… Zal trouwens voor de consolespelers geen pretje zijn om het op te nemen tegen muis+keyboard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *