Pas op! Deze 13 populaire apps bevatten malware

Smerig
De apps werden meer dan een half miljoen keer gedownload.

Mensen die al langer met een smartphone in hun broekzak lopen weten dat het internet – en de Play Store in het verlengde daarvan – een virtueel mijnenveld is. Ja, een zaklamp-app die je locatie, bel-gegevens en bankrekeningnummer wil hebben is een duidelijke no-go, maar wat nou als een game van een actieve maker honderdduizenden keren gedownload is? Gaan er dan nog belletjes rinkelen?

Beveiligingsresearcher Lukas Stefanko ontdekte dat er een aantal apps in Google’s Play Store zaten die slechts één doel hadden: malware installeren. Ze waren allemaal van dezelfde maker en 2 van de 13 apps waren zelfs trending. Kortom, mensen wilden de ‘games’ dolgraag spelen. Eenmaal geïnstalleerd bleken er helemaal geen legitieme functies te zijn.

In totaal werden de verschillende simulatie-apps meer dan 560.000 keer gedownload voordat Google ze uit de Play Store verwijderde. Niet voordat er ongetwijfeld een scala aan slachtoffers viel. De kwaadwillende apps hadden alles weg van een normale mobile-game, maar nadat de gebruiker het spel probeerde op te starten, leek de app simpelweg te crashen.

Het icoontje verdween en de app leek spoorloos. Maar op de achtergrond werd er malware geïnstalleerd. Daarnaast werd de gebruiker gevraagd om een APK genaamd ‘Game Center’ te installeren; een niet heel vreemd verzoek voor een game. Genoeg games vragen je namelijk een bijkomend stukje software te installeren zodat je bijvoorbeeld het online-component van de game kunt gebruiken.

Kortom, je kunt niet voorzichtig genoeg zijn met apps, zelfs als ze hartstikke legit lijken te zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze ironie ten top: de meest populaire anti-malware-app in Apple’s App Store bleek zelf malware te bevatten. Ook moet je juist oppassen met de meest populaire games op de planeet. Zo deed nieuwe malware zich bijvoorbeeld voor als Fortnite.

Foto @LukasStefanko

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *