Paus: ‘Internet, appen, social media zijn kado van God’

Paus
De 266e Paus is dan misschien een zelfverklaarde digibeet, maar blijkbaar ziet hij wel God’s hand in Facebook, Grindr en Snapchat.

In een boodschap voor ‘World day of social communications’, een viering van de katholieke kerk, was de Paus behoorlijk positief over het internet en alle bijbehorende apps en social media. Toevallig of niet kwam zijn boodschap naar buiten op hetzelfde moment dat hij Tim Cook op bezoek had.

De Paus noemde communicatiemiddelen als appen, social media, sms-en en e-mail ‘volledig menselijke vormen van communicatie’. Hij zei ook dat ‘niet technologie bepaalt of communicatie authentiek is, maar het menselijk gevoel en het vermogen wijs om te gaan met de middelen die we hebben’ (kun je niet exact hetzelfde zeggen over een AR-15? Dit terzijde). Over het internet zei hij dat het kon helpen ‘een samenleving te creeren die gezond is en open staat voor delen’. Over sociale media was hij iets voorzichtiger: die kunnen ‘relaties en de samenleving helpen’, maar ook ‘leiden tot verdere polarisering en verdeling tussen mensen en groepen’.

Het is een minder kritische houding dan we van de 79-jarige Paus gewend zijn. Vorig jaar nog zei hij tegen een klein meisje dat smartphones niet aan de eettafel thuishoren en dat kinderen geen computer op hun kamer zouden moeten hebben. Of het meisje toen moest huilen is niet bekend.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *