Popcorn Time downloaden: zo werkt het

Popcorn time downloaden
Popcorn Time is een hit in Nederland. Het programma maakt het extreem makkelijk om films en series te kijken. Maar hoe werkt het eigenlijk? In dit artikel bekijken we de software van dichtbij.

Wat is Popcorn Time eigenlijk?

De naam verraadt het al enigszins: Popcorn Time is een gratis programma waarmee je razendsnel de nieuwste films en series kunt bekijken op je computer en smartphone, desgewenst met een bakje popcorn op schoot. In het programma wordt per genre een overzicht van films weergegeven, met daaronder de filmtitel en het jaartal. Als je op een filmposter klikt wordt er een grotere ‘kaart’ geopend, waarin een korte beschrijving staat, evenals een IMDb-waardering. Je weet dus meteen of een film goed of slecht wordt ontvangen. Onderin de kaart kun je de kwaliteit instellen en indien gewenst de ondertiteling selecteren.

time4popcorn

Hoe werkt Popcorn Time?

Als je na het uitzoeken van een film of serie op ‘Nu bekijken’ klikt, begint de magie. Popcorn Time maakt gebruik van de BitTorrentprotocol. Dit houdt in dat je een film of serie via het p2p-netwerk binnen haalt en tegelijkertijd stukjes film naar andere gebruikers stuurt. Kortgezegd: je down- en uploadt tegelijkertijd. Net als bij reguliere torrents. Het sterke punt van Popcorn Time is dat je na een korte bufferperiode meteen kunt beginnen met kijken, terwijl de content nog wordt gedownload. Je hoeft niet eerst te wachten totdat de hele film binnen is. Een voorwaarde is dat er wel genoeg aanbieders zijn (peers) om van te downloaden, anders kan het lang duren voordat er überhaupt iets wordt afgespeeld. Dit kan bij oudere en onbekende films nog wel eens het geval zijn. Popcorn Time haalt zijn torrents overignes uit de database van YTS.

De controverse

Popcorn Time wordt dikwijls neergezet als een Netflix-killer, maar heeft daar eigenlijk vrij weinig mee te maken. Bij Netflix betaal je netjes om auteursrechtelijk beschermd materiaal te bekijken, bij Popcorn Time is dat niet het geval. Het zonder toestemming downloaden daarvan is in veel landen verboden. Ook in Nederland, en dat maakt het gebruik van Popcorn time in feite illegaal. Desondanks heeft Stichting Brein aangegeven dat ze individuele gebruikers van Popcorn Time niet zullen vervolgen, ze richten zich immers op de partijen die het faciliteren. Hou er wel rekening mee dat dit in de toekomst nog wel eens kan veranderen. Nu kun je in Popcorn Time gebruik maken van een VPN (Virtual Private Network) waarmee je ip-adres wordt gemaskeerd, maar ook dat is niet altijd een waterdichte methode gebleken.

Popcorn Time is door zijn eenvoudige bediening de schrik van Hollywood geworden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de makers kort na de lancering een leger advocaten achter zich aan kregen. Omdat ze geen zin hadden in een juridische strijd maakten ze de broncode open source (voor iedereen toegankelijk) en stopten ze ermee. Niet lang daarna pakte de ontwikkelaars achter Time4Popcorn de draad op en creëerden een eigen versie, waarvoor ze de naam Popcorn Time mogen gebruiken. Tot op de dag van vandaag is hun applicatie niet offline gehaald.

Popcorn Time downloaden

De (anonieme) ontwikkelaars van Time4Popcorn bieden Popcorn Time gratis aan voor de Mac (Mac OSX 10.7 en hoger), Windows (XP en hoger) en Linux (32 en 64 bit). De bestanden, allemaal rond de 40MB, zijn HIER te vinden. Na het downloaden wijst de installatie zich vanzelf en kun je zonder eerst iets te hoeven registreren meteen beginnen met het kijken van films en series.

Enige tijd geleden werd er ook een app voor het Android besturingssysteem gelanceerd, waarmee je Popcorn Time op smartphones en tablets kunt gebruiken. De app is niet in de Play Store van Google te verkrijgen, maar downloaden kan wel via deze omweg. iPhone-gebruikers worden niet over het hoofd gezien. Een iOS-app is volgens de makers al in een vergevorderd stadium van ontwikkeling, al is nog niet bekend gemaakt wanneer deze in de App Store te vinden zal zijn. Daarnaast is het nog maar de vraag of Apple een dergelijke applicatie accepteert.

[gv data=”AtcTz-CPesQ”][/gv]

Pro tip: als je een Chromecast gebruikt op hetzelfde wifi-netwerk, wordt deze automatisch herkend door de desktop- en Android-app. In het afspeelveld kun je rechtsonder op het Chromecast-icoontje klikken, de Chromecast selecteren, waarna je film of serie op je televisie wordt afgespeeld. Klein nadeel is dat het ze nog niet is gelukt om ook de ondertiteling mee te sturen naar de Chromecast, maar daar schijnt aan te worden gewerkt.

UPDATE: Zo installeer je Popcorn Time op je iPhone en iPad!

9 reacties

 1. @apparata,

  Jullie refereren naar de niet originele makers van popcorn time, namelijk time4popcorn. De originele makers van dit programma hebben een iets andere versie, die nogal verschilt met die van time4popcorn. Namelijk dat je meer instellingen hebt, trailers die bij de film kloppen, film-lijst die veel vaker en sneller ge-üpdate wordt, en meer ondertitels. Te vinden op:
  https://popcorntime.io/

  Ik heb beide versies geprobeerd, en de originele kan ik iedereen echt aanraden.

 2. Check XBMC eens, echt veel veel veel meer content, voor elke genre is er wel een add on te vinden.
  Je vind de allernieuwste fims/series/tekenfilms/sport maar ook alle oudjes.
  Livestreams etc etc etc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *