Samsung moet Apple $120 miljoen schadevergoeding betalen

Samsung moet Apple $120 miljoen schadevergoeding betalen
De twee techgrootmachten stonden de afgelopen maand weer tegenover elkaar in een Californische rechtbank. Over en weer werden beschuldigden van patentinbreuk geuit. De rechter heeft beiden bedrijven nu op punten gelijk gegeven, maar Samsung krijgt de grootste financiële klapper.

Drie patenten geschonden

Het vonnis dat vannacht werd uitgesproken door de jury in San Jose houdt in dat Samsung 120 miljoen dollar schadevergoeding aan Apple moet betalen wegens patentschendingen. Apple klaagde de Koreanen aan om vijf patenten, waarvan er nu drie gegrond zijn verklaard. (Apple’s advocatenleger eiste overigens $2,2 miljard.)

Het gaat om de volgende drie patenten:

  • Quick links: een techniek waarbij telefoonnummers, data en adressen automatisch klikbaar word in sms’jes en mails.
  • Slide to unlock: met één veeg je telefoon unlocken behoort blijkbaar toe aan Apple
  • Autocomplete: woordsuggesties doen terwijl er nog getypt wordt. Ook van Apple.

Apple kwam ook niet ongeschonden uit de strijd. De jury oordeelde dat Apple één patent heeft geschonden. De manier waarop foto’s en video’s worden gerangschikt in Apple’s mobiele besturingssysteem lijkt té veel op die van Samsung. Daarom moet Apple 158.000 dollar aan Samsung betalen. De aanklacht dat Apple een patent van Samsung aangaande videocompressie heeft geschonden – waarvoor 6 miljard schadevergoeding werd geëist – werd van tafel geveegd.

Beide partijen zullen waarschijnlijk in hoger beroep gaan. Dit is overigens al de tweede grote rechtszaak tussen de twee techrivalen. In 2012 stonden ze voor dezelfde rechtbank, waarbij Samsung werd veroordeeld tot het betalen van $1 miljard. Een bedrag dat later nog werd teruggebracht naar $940 miljoen.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *