Senaat VS eist tekst en uitleg van Apple om belastingbeleid

Apple iAvoid paying taxes
Zoals meerdere bedrijven dat doen, weet ook Apple handig te voorkomen dat het miljarden aan belasting moet betalen in de Verenigde Staten. Op een legale, maar volgens velen moreel verwerpelijke manier, wordt creatief belasting ontdoken. Tim Cook wordt nu door de senaat op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven over het belastingbeleid van zijn bedrijf.

Volgende week dinsdag moet Tim Cook verschijnen voor een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat. Niet voor een bakje koffie. Hij zal daarbij aan de tand gevoeld worden over de offshore belastingactiviteiten van Apple. Het is een publiek geheim dat de boekhouders van Apple handig schuiven met enorme bedragen naar eigen bedrijven in het buitenland waar een gunstiger fiscaal klimaat geldt.

Daar blijft het echter niet bij. Om aan de aandeelhouders dividend uit te kunnen keren, spreekt Apple bijvoorbeeld niet de miljarden aan die op buitenlandse rekeningen staat. In plaats daarvan sluit het bedrijf een enorme lening af voor miljarden dollars, waarbij de rente ook nog eens aftrekbaar is. Apple vermijdt op die manier 9,2 miljard dollar aan belastingen. Wanneer het geld uit de trustfunds in de belastingparadijzen naar de Verenigde Staten wordt gehaald, moet Apple daar namelijk alsnog belasting over betalen.

De hoorzitting wordt gehouden in het kader van een onderzoek naar bedrijven die winsten via andere landen wegsluizen om minder belasting te betalen. De senaat wil een beeld krijgen hoeveel belasting er op deze manier ontdoken wordt. In september vorig jaar werden HP en Microsoft ook al eens op het matje geroepen.

Apple ziet de hoorzitting met vertrouwen tegemoet en laat via woordvoerder Steve Dowling aan de website Politico het volgende weten:

Apple is one of the largest taxpayers in the United States, having paid $6 billion in federal corporate income tax in fiscal 2012. We also help create hundreds of thousands of jobs in the U.S. by keeping our R&D in California and creating category-defining products like the iPhone, iPad and the app store, which has generated billions of dollars in sales for software developers.

5 reacties

  1. Onzin statement van apple “we zijn helemaal niet zo slecht”

    Nee Hitler heeft snelwegen aangelegd, het zorgsysteem verbeterd, werkeloosheid uitgeroeid, de VW kever laten bouwen en rechten voor dieren ingevoerd……

    Maar het bleef Hitler….

  2. Je kan er niks van zeggen. Zij maken ook een valide punt, door het succes van hun producten worden er weer talloze belasting inkomsten gemaakt op de verkochte artikelen. Hetzelfde geld voor het loon van hun medewerkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *