Slim geld: bankbiljetten met een RFID chip

Euro's en dollars
Slim geld of Smart Money zoals de Amerikanen het noemen, zijn bankbiljetten uitgerust met een radio frequency identification chip, afgekort RFID chip. Zo’n chipje kennen we onder andere al van allerhande toegangspasjes en de OV-chipkaart.

De RFID chip is heel klein en daardoor gemakkelijk te verwerken in talloze voorwerpen, maar was nog niet zo klein dat deze in dunne soepele velletjes papier kon worden verwerkt. Daar zijn onderzoekers van de Amerikaanse North Dakota State University nu wel in geslaagd.

Met een process dat door het leven gaat als Laser Enabled Advanced Packaging, worden ultradunne silicium chips vervaardigd. De chip wordt met een plasma-etser tot een minimale dikte verkleind en met behulp van een laser worden de chips inclusief antennes in het papier verwerkt. Volgens projectleider Val Marinov, is dit proces aanzienlijk sneller en goedkoper dan alternatieve methodes.

Met “slim geld” kan gemakkelijker fraude en vervalsing worden tegengegaan. Biljetten met een unieke RFID chip zijn lastiger te vervalsen en gemakkelijker op te sporen.

Tien jaar geleden hadden de Japanse en Europese bank al aangegeven dat dergelijke technologie wenselijk zou zijn. Deze is nu voorhanden en we zijn voornemens de toepasbaarheid demonstreren, aldus Marinov tegenover de BBC. (via: mashable)

Nog geen reacties

  1. Jammer dat RFID chips niet magnetron-proof zijn, 5 a 10s en de RFID is gefrituurd … En daarnaast zijn RFID chips juist wel makkelijk na te maken, het is immers low-tech.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *