Solo: A Star Wars Story reviewoverzicht – Tof en nostalgisch

Solo is prachtig, nostalgisch, maar niet geheel nodig
Solo kon alleen maar falen, maar doet dat verrassend genoeg niet.

Solo: A Star Wars Story had alle wind van voren de afgelopen maanden. Niet alleen de fans (zoals ik) waren langzaam aan het realiseren dat Disney misschien niet zo veel over gaat laten van de prachtige franchise, maar de productie zou tevens tegen een hoop problemen aan lopen. ‘I’ve got a bad feeling about this,’ zou je onterecht stellen, want Solo is een leuke, nostalgische, wellicht niet per se nodige Star Wars-film. Dit is het spoilervrije reviewoverzicht van de aankomende Star Wars-spin-off.

The Guardian – 4/5
Solo zit boordevol gevestigd talent, met uitzondering van de nog relatief onbekende Alden Ehrenreich. De vraag is dan, kan de cast de iconische personages en gewichtige verhaallijnen dragen? “De film bevat een geweldig ensemble van castleden die dynamisch en zonder moeite de geest van Episodes IV t/m VI voortzetten, solide geschreven door vader-zoon-duo Lawrence en Jonathan Kasdan.” Vader Kasdan schreef onder andere Episode V en VI, Raiders of the Lost Ark en The Force Awakens. Geen lichtgewicht dus.

[gv data =”dNW0B0HsvVs”][/gv]

The Guardian gaat verder: “Solo is daarnaast een glorieuze origin mythe waarin een van cinema’s beste bromances ooit wordt neergezet: de stoïcijnse wookie Chewbacca and de belachelijk knappe, vrije rebellenpiloot Han Solo. Ehrenreich verpulvert de rol tot stof en zet de herinnering van een jonge, romantische en galante Harrison Ford perfect en met suave neer.”

Het medium erkent dat veel situaties en scènes een beetje te bekend zijn; er zijn woestijn-scènes, gekke cabaretstukken enzovoort. “Maar ik vond het absoluut heerlijk. Met Howard in de regisseursstoel is de film pure, door plezier gedreven entertainment.”

Polygon – n.v.t.
Ik had – zoals bij The Last Jedi – nooit de regisseur van een dergelijke film willen zijn. De verwachtingen zijn torenhoog, fans willen herkenbaarheid, critici willen vernieuwing. Volgens Polygon balanceert Solo perfect tussen die twee: “Solo vindt een gezonde balans tussen het omzeilen van verwachtingen – dit is een film die naar George Lucas’ prequel-films durft te refereren. Het staat tevens in dienst van fans zonder hoofdzakelijk op de franchise zelf te leunen.”

[gv data=”jPEYpryMp2s”][/gv]

Polygon ziet ook problemen met het verhaal, maar stelt dat de uiteindelijk fun-factor alles overstijgt: “Hoewel de verhaallijn een beetje te gecompliceerd is en het begin wat traag aanvoelt, is de film niet de ramp die fans hadden verwacht. Solo begrijpt zichzelf en Ron Howard (regisseur, red.) respecteert de geschiedenis van de franchise en speelt met de personages zoals fan-fictieschrijvers en Tumblr-artiesten dat doen.”

IGN US – 7/10
Ook IGN US is enthousiast over de film, hoewel het zichzelf nooit weet te rechtvaardigen. Het medium doelt op het feit dat het een solide film is, maar het voegt weinig toe aan de al bestaande lore rondom Star Wars.

IGN: “Solo – zowel de film als het personage – teert op charme, ondeugendheid en de juiste hoeveelheid fan service. Maar hoewel de film het uiterlijk en de praal perfectioneert, weet Solo nooit af te leveren waarom Han is geworden wie hij is. We leren slechts hoe hij aan zijn spullen is gekomen.”

Daarnaast benadrukt IGN een interessant fenomeen: de film refereert naar genres die Lucas inspireerden bij het ontwikkelen van Star Wars. Ook berust Solo niet te veel op CGI en kiest (zoals in de goede oude tijd) veelal voor praktische special effects waardoor personages (wezens) en voertuigen ‘echt’ overkomen.

[gv data=”9Szts88zY4o”][/gv]

“Solo: A Star Wars Story is een charmante en toffe ervaring die nostalgie en een vooraf al bekende protagonist herverpakt. Helaas weet het script nooit door te zetten naar het einde van Han’s arc, mede doordat de personages hem eigenlijk zouden moeten vormen tot de iconische man die we kennen en liefhebben, maar niet zo veel effect op hem hebben.”

Solo: A Star Wars Story is vanaf 25 mei in de bioscopen te checken. Naast Ehrenreich (Hail! Ceasar) spelen onder andere Emilia Clarke (Game of Thrones), Woody Harrelson (True Detective, Natural Born Killers), Donald Glover (Community) en Thandie Newton (Westworld) een rol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *