Sportgames kunnen gezondheid van kinderen verbeteren

Xbox Kinetic Sports
Het regelmatig spelen van beweging-gestuurde games zoals we die kennen van de Wii en Xbox Kinect, zorgen voor een alternatieve vorm van lichaamsbeweging die bevorderlijk kan zijn voor de gezondheid van kinderen.

Uit Australisch onderzoek is gebleken dat van de kinderen op de lagere school, 50 procent van de jongens en 28 procent van de meisjes niet aan de aanbevolen richtlijn komt voor wat betreft lichaamsbeweging. “Exergaming” (exercise+gaming) zoals men het sportieve gamen noemt, kan dan een waardevolle aanvulling zijn die de gezondheid van kinderen zichtbaar verbeterd.

Tijdens het onderzoek liet men een testgroep van 15 kinderen in de leeftijdcategorie van 9 t/m 11 jaar eerst een kwartier Kinetic Sport 200m horden spelen. Dit spel wordt beschouwd als hoge intensiteit exergaming. Vervolgens een kwartier lang Kinetic Sports Bowlen, een lage intensiteit exergaming. Tot slot nog een gevarieerde inspanningstest van een kwartier op de loopband.

Er werd vergeleken hoeveel energie er bij deze drie vormen van inspanning werd verbruikt. De onderzoekers stelden vast dat hoge intensiteit exergaming gelijk staat aan een conventionele training van matige intensiteit. Lage intensiteit exergaming stond ongeveer gelijk aan een conventionele training op lage intensiteit.

Conclusie van het onderzoek is dat regelmatig spelen van hoge intensiteit sport games, voor de langere termijn duurzame voordelen biedt voor de vasculaire (bloedvaten) gezondheid.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *