Stichting Brein had succes in 2015

Tim Kuik
De anti-piraterij-club wist maar liefst 343 sites offline te krijgen. Dat staat te lezen in hun rapport over 2015.

Je kunt het hele verslag hier lezen.

Neerhalen van sites

Van de 343 neergehaalde sites was de meerderheid (150) wat Brein een ‘link farm’ noemt. Dat zijn forums en andere plekken waar links van derden worden gedeeld. Daarnaast zijn 96 streamingsites offline gehaald en 63 torrentsites. Een zevental sites was verbonden met Popcorn Time.

Brein zegt dat veel sites hun locatie proberen te verhullen met Cloudflare’s services, maar dat houdt de stichting meestal niet tegen, want NIETS houdt Brein tegen. Meestal wordt een schikking getroffen: een ondertekend statement waarin men afziet van verdere piraterij-activiteiten, plus een boetebedrag.

Uploaders en andere piraten

Veel individuele piraten werden afgelopen jaar door Brein getarget, waarbij de stichting voornamelijk achter de grote jongens aanging. Zo kregen drie leden van releasegroep DRT een dwangbevel: zij schikten uiteindelijk met Brein. Dat gold ook voor een lid van de groep DMT.

Dat slachtoffer Die dader probeerde net als een andere gepakte piraat om het boetebedrag met crowdfunding bij elkaar te krijgen. Toen Brein daar lucht van kreeg begon de stichting opnieuw te dreigen. De crowdfundingsacties werden namelijk gezien als ‘inkomsten uit illegale activiteiten’.

(Subjectief commentaar van je verslaggever: dat slaat natuurlijk als een lul op een drumstel. Maar aangezien je een schikking hebt getroffen, ben je eigenlijk aan hun genade overgeleverd – of je moet het op een rechtszaak aan willen laten komen).

Brein zegt in 2016 verder te gaan met zijn kruistocht en daarbij gebruik te maken van ‘speciale software’. Wie nu nog gepakt wordt, kan rekenen op een boete schikkingsbedrag van maar liefst 12.500 euro.

In dit artikel lees je waar de laatste reïncarnatie van Popcorn Time te vinden is. Hier is wat informatie over VPN-services en dit zijn anno nu de populairste Torrent-sites.

3 reacties

  1. Daarnaast vraag ik me af hoeveel een rechter heel zou laten van de activiteiten van Brein als het daadwerkelijk tot een rechtzaak zou komen in Nederland. Brein moet dan namelijk het bedrag aannemelijk maken. En dat is nu net niet zo heel gemakkelijk.

  2. “(…) om het boetebedrag met crowdfunding bij elkaar te krijgen. Toen Brein daar lucht van kreeg begon de stichting opnieuw te dreigen. De crowdfundingsacties werden namelijk gezien als ‘inkomsten uit illegale activiteiten’.”
    Dergelijke taal en dreigementen bewijzen andermaal wat een tuig die Kuijk c.q. is. Afpersing, smaad, laster, misbruik van regelgeving (denk bijv. eens aan de vele ‘Ex parte’-bevelen die men lospeutert bij de rechtbanken). Als uploaders criminelen zijn, dan is Brein georganiseerde maffia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *