Stralingswaarde mobieltjes moet vermeld worden in België

Straling mobieltjes
Fabrikanten van mobiele telefoons moeten sinds kort in België verplicht vermelden wat de stralingswaarde is. Consumenten zouden zich daar namelijk veel meer bewust van moeten worden.

Bij de technische specificaties van mobiele telefoons moeten fabrikanten vanaf 1 maart vermelden wat de stralingswaarde (SAR) is. Op die manier kunnen mensen telefoons niet alleen vergelijken op basis van het besturingssysteem, de afmeting van het scherm of andere zaken.

Er is een quotering opgesteld die varieert van A (weinig straling) tot E (de toestellen met de hoogste stralingswaarde). Op die manier krijgt de consument de kans om daarmee rekening te houden bij de aankoop van een product.

Ook is per 1 maart in België een verbod van kracht geworden op het verkopen van mobiele telefoons die specifiek gericht zijn op kinderen onder de 7 jaar. Ook is reclame voor gsm’s die bedoeld zijn voor die leeftijdscategorie verboden. (via: gva.be)

Gaat België hierin te ver? Of zouden deze regels ook ingevoerd moeten worden in Nederland?

3 reacties

  1. Dat van die verkoop en reclame’s e.d. kan ik nog wel inkomen, maar die SAR-waardes: wat heb je er aan? Heeft er een of ander wetenschappelijk team al bewezen dat deze straling daadwerkelijk gevaarlijk is voor de gezondheid? Het is maar een smartphone, dus al leg je er een Geiger-teller naast bij wijze van, dan zal deze waarschijnlijk (zeg maar vrijwel zeker) niet veel meer doen dan normaal.

    • @rotjeknor: Dat is een beetje de vraag. Toen de sigaretten populair werden kregen mensen zelfs van de dokter het advies om te roken. Nu is dat ondenkbaar. Bovendien heb ik het idee dat de straling van b.v. een 3310 veel groter was. Die liet elke speaker/tv in de kamer wel storen als er een gesprek of sms binnen kwam. Dat heb ik met mijn smartphone nog niet gehad. Maar als ze er over 25 jaar opeens achter komen dat de mobieltjes heel erg schadelijk zijn, dan roept iedereen hadden we er maar wat aan gedaan. Het is dan wel geen radioactieve straling, maar op basis van elektromagnetische straling worden ook wapens ontwikkeld. De tijd zal het leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *