Abonnees in de kou: Netflix sluit bizarre filmdeal

netflix-oscar-streaming-bioscoop
Waarom doet men zoiets als de concurrentie op streaming juist toeneemt?

Dat Apple, Disney en nog veel meer marktpartijen hun eigen streamingdiensten in de markt zetten is geen geheim. Gezien de plannen wordt met name Disney+ een geduchte concurrent. Ook informeerden we je al eerder dat Netflix hier minder populair aan het worden is. Daarom is de stap die Netflix met haar films zet des te lastiger te begrijpen.

Netflix vindt namelijk dat de films die zij als Netflix Original uitbrengt mee zouden moeten doen voor de grote Awards. Veel bekende namen uit de filmindustrie, zoals Steven Spielburg, zijn sceptisch en kwalificeren de films als ‘zonder uitzondering tv-films’. Om te kwalificeren voor Awards zoals een Oscar is het een voorwaarde dat films een bepaalde periode in bioscopen te zien zijn. Omdat Netflix verwacht dat zij ‘grote’ namen uit de filmindustrie kunnen trekken als eenmaal blijkt dat zij ook bij Netflix prijzen kunnen winnen hebben zij een filmdeal gesloten, waarbij films eerst een periode in de bioscoop te zien zullen zijn voordat zij op Netflix debuteren. Van sommige zijn zelfs al trailers vrijgegeven die wij ook delen. Het gaat om de volgende tien grote namen die je ziet met hun geplande release in de bioscoop en op Netflix:

The Laundromat​
vanaf 7 september in de bioscoop, vanaf 18 oktober op Netflix
Dolemite Is My Name
Vanaf 4 oktober in de bioscoop, vanaf 25 oktober op Netflix.
[gv data=”Ws1YIKsuTjQ”][/gv]

The King
Vanaf 11 oktober in de bioscoop, vanaf 1 november op Netflix.
[gv data=”yMJnsTx-TBg”][/gv]

The Irishman​
Vanaf 1 november in de bioscoop, vanaf 27 november op Netflix.
[gv data=”1Expe7hf6MU”][/gv]

Earthquake Bird
Vanaf 1 november in de bioscoop, vanaf 15 november op Netflix.

Marriage Story
Vanaf 6 november in de bioscoop, vanaf 6 december op Netflix.
[gv data=”n59tgVPvhW4″][/gv]

Klaus
Vanaf 8 november in de bioscoop, vanaf 15 november op Netflix.

I Lost My Body
Vanaf 15 november in de bioscoop, vanaf 29 november op Netflix.
Atlantics
Vanaf 15 november in de bioscoop, vanaf 29 november op Netflix.
The Two Popes
Vanaf 27 november in de bioscoop, vanaf 20 november op Netflix.

Hoewel het goede nieuws is dat alle films voor de kerst te bekijken zijn is het natuurlijk opmerkelijk dat de steaming-abonnees tot een maand moeten wachten op de premium content en voor die tijd via recensies en social media al van alles meekrijgen. Je zou juist verwachten dat Netflix haar abonnees op 1 zet in de komende concurrentiestrijd. Je kunt natuurlijk beargumenteren dat het ook in het voordeel van de abonnees is als er inderdaad grote namen gaan komen, maar of dat gebeurt is nog maar de vraag. Bovendien heeft Netflix met haar recente slag laten zien dat zij ook in de huidige situatie bij het juiste bod aantrekkelijk genoeg zijn.

Dit overzicht, gebaseerd op een artikel in ‘The Verge’, is overigens gebaseerd op de Amerikaanse situatie. Of de films naar Nederland komen en of ze dan ook eerst de bioscoop in gaan is nog niet bekend al kun je je afvragen of het logisch is dat deze potentiële kaskrakers eerst buiten Amerika op Netflix in première zouden gaan.

4 reacties

  1. Spielberg is een beetje arrogante oude zak.
    Oscars worden gewoon gekocht: met geld, met exposure en met favors. Het is een besloten club van enge en wat machtige mensen. Af en toe doen ze een beetje interessant om wat criticasters de mond te snoeren (dat jaar dat men duidelijk te veel favors hadden gegeven er ze even vergeten waren dat je in Amerika er niet mee weg kan komen dat je alleen beeldjes geeft aan projecten van je witte vriendjes).
    Netflix is de beste uitvinding op ‘film gebied’ sinds de DVD. 1 keer betalen als community en je krijgt er soms goede dingen voor terug. Heerlijk. Niet alles hoeft super-hero te zijn. Niet alles hoeft meer hetzelfde format hebben (intro, opbouw, gaat bijna mis, komt goed).
    Oscars zijn vergaande glorie voor een groep mensen die sterren verafgoden. Zelfde soort group die Kardashians interessant vinden en geloven dat David Beckham daadwerkelijk ook maar iets heeft gedaan voor die parfum met zn naam (David Beckham kan je verwisselen met heel veel namen tegenwoordig).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *