Streaming dienst NLZiet kost €8 per maand

NLZiet
NLziet, de gezamenlijke streaming dienst van de publieke en commerciële omroepen, gaat vandaag officieel van start.

NLZiet prijs

Met de advertentievrije video-on-demand-dienst NLZiet kan het aanbod van de publieke omroep, RTL en SBS worden bekeken. Denk dus aan een mix van Uitzending Gemist, RTL XL en Kijk, maar dan betaald, zonder onderbrekingen en in betere kwaliteit. NLZiet laat vandaag weten dat de all-you-can-watch abonnementsprijs op 7,95 euro per maand komt te liggen. Daarmee zijn ze even duur als het Amerikaanse Netflix, dat sinds de lancering in Nederland in het najaar van 2013 een aanzienlijk aandeel heeft verworven. Netflix heeft aangekondigd dat het haar prijzen met een euro gaat verhogen, waarmee NLZiet straks een goedkoper alternatief is. De eerste maand is NLZiet gratis, net als Netflix.

Aanbod NLZiet

Naast talloze Nederlandse producties, worden er ook films en series uit het buitenland getoond. Enkele titels die genoemd werden zijn Intouchables en Breaking Bad. Volgens NL Ziet-directeur Niels Baas zal het buitenlandse aanbod echter kleiner zijn dan het toch al niet bijster uitgebreide Netflix. De nadruk komt vooral op Nederlandse content te liggen. Denk hierbij ook aan uitzendingen die een primeur krijgen op NLZiet, en daarna pas op TV worden uitgezonden. Het krijgt ook een belangrijke archieffunctie, want programma’s zijn tot 365 dagen na de uitzending beschikbaar.

Beeldkwaliteit NLZiet

De beeldkwaliteit van het reguliere Uitzending Gemist is met 162 tot 342p erbarmelijk laag. Dit vanwege een deal met kabelaars die de programma’s wel in HD mogen doorvoeren. Wat de exacte beeldkwaliteit van NLZiet wordt is niet bekend, maar volgens Baas wordt deze beter dat concurrerende streamingdiensten. We verwachten dus minimaal HD.

NLZiet apps

Naast een web-app zal NLZiet ook als app beschikbaar komen voor zowel Android als iOS. Over Windows Phone is nog niets bekend. Er wordt momenteel gekeken of ze ook ondersteuning voor de Google Chromecast en de Apple TV zullen aanbieden. Je kunt twee NLZiet-streams tegelijk afspelen.

UPDATE: Het is een schil

Apparata heeft inmiddels even kunnen rondkijken in de bètaversie van NLZiet. Op de landingspagina krijg je geen allesomvattend overzicht te zien, maar moet je meteen kiezen tussen KIJK (SBS), NPO Plus en RTL XL. Als je eenmaal een programma selecteert, kom je op de originele site van Uitzending Gemist, RTL XL of KIJK terecht. NLZiet is daarmee in feite een schil om bestaande interfaces heen. Van een unieke interface is geen sprake. Ook de streams (Silverlight) lijken exact hetzelfde.

NLZiet is vooralsnog een groot verzamelplatform met een paar handige apps. Je betaalt niet meer per uitzending – zoals bij RTL XL het geval is – maar kunt overal bij voor een vast maandbedrag. Of dat 7,95 euro per maand waard is? Wellicht als ze Chromecast- en Airplay-ondersteuning toevoegen, maar vooralsnog worden we er niet enthousiast van.

Aanbod NLZiet

NLZiet opent op 1 juli de deuren voor het grote publiek. In de aanloop daar naartoe laten ze vanaf vandaag mondjesmaat bètatesters toe.

Nog geen reacties

  1. 8 euro per maand betalen voor de programmakrot en seriebagger die anno 2014 op de tv-kanalen van de publieke en commerciële omroepen de revu passeert? Ik mag hopen dat ze een grap maken. Of zijn ze echt helemaal gek geworden daar in Hilversum in hun falende pogingen de opmars van Netflix te stuitten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *