Strijd tussen Apple en FBI gaat naar volgende level

Apple
…Want Apple heeft laten weten de encryptie nóg verder te verbeteren zodat opsporingsinstanties geen toegang krijgen.

Om te beginnen toch eerst maar een korte ‘recap’ van de zaak: de FBI heeft de iPhone 5c in handen van een van de aanslagplegers in het Californische San Bernardino (schietpartij bij een gehandicaptencentrum op 2 december 2015, 14 doden). Brute Force Attacks om de pincode te kraken zouden alle data wissen, dankzij de verbeterde beveiliging van iOS 8 en hoger. Apple weigert echter speciaal voor de overheid een nieuwe versie van haar iOS met daarin een zogenaamde backdoor te maken. Dat zou miljoenen iPhones zo lek als een mandje maken.

Nadat Apple gisteren liet weten het gerechtelijk bevel te blijven negeren en het congres wil laten beslissen, slaat het nu ook terug met technologie. Toegang geven? Nóg betere beveiliging, is het antwoord van Apple. Anonieme bronnen zeggen het vandaag tegen de New York Times: er wordt niet gewerkt aan een hack, maar nog betere encryptie.

Het ligt voor de hand te veronderstellen dat de overheid momenteel alles in het werk stelt de iPhone 5c van terrorist Syed Rizwan Farook te breken, al was het alleen maar vanwege het gezichtsverlies dat het anders zou lijden. Met nieuwe beveiliging kan Apple de zo ontstane backdoor weer sluiten.

Je kunt je trouwens ook afvragen of het juist een teken is dat Apple op het punt staat mee te werken. Na de kraak direct weer een nieuwe encryptie lanceren die de gebruikte methode onbruikbaar maakt – dat is ook een mogelijkheid. Mocht de FBI het toestel weten te kraken of Apple zelf besluiten dit te doen, dan staat de volgende ‘onbreekbare’ beveiliging alweer klaar als download.

Tim Cook noemt het creëren van de hack trouwens ‘het software-equivalent van kanker’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *