Stroomvretende telefoon verleden tijd dankzij lcd-techniek

iPhone-display
Het blijft een grote ergernis: de matige accuduur van veel smartphones. Waar we ooit makkelijk een week konden bellen op één acculading, is het tegenwoordig al heel wat als je het einde van de dag haalt zonder tussentijds een stopcontact op te zoeken.

De boosdoener? Natuurlijk gebruiken we allemaal Wi-Fi, mobiel internet en bluetooth, maar het scherm vergt verreweg het meest (tot wel 70 procent) van je accu. Je kunt dat natuurlijk opvangen met krachtigere accu’s, maar het Amerikaanse Light Polymers pakt het slimmer aan. Zij komen namelijk met de oplossing voor de energieverslindende lcd-displays, die zonder al te ingrijpende aanpassingen toegepast kunnen worden door de fabrikanten van de schermen. Hebben zij goud in handen?

Het idee werkt als volgt: de huidige lcd-schermen krijgen kleur dankzij filters, die over de backlight geplaatst worden. Dat zorgt er echter voor dat het deel van het light wordt tegengehouden. Met andere woorden: de accu wordt zwaarder belast, omdat het scherm feller moet branden. Light Polymers haalt de filters weg en geeft het backlight drie kleuren, die zo snel branden dat het wisselen van kleur niet te zien is.

Het resultaat is net zo ‘simpel’ als de oplossing: zonder filter brandt het scherm feller óf kan het scherm dezelfde helderheid halen met minder licht. Daarmee pakken ze in een klap de grootste energieslurper uit je elektronica aan. Light Polymers is druk bezig de techniek te verkopen, dus het zou zomaar kunnen dat je voortaan een stuk langer bij je oplader uit de buurt kunt blijven.

13 reacties

 1. En nog een tip; Standaard je data-gebruik en wifi uitschakelen, pas inschakelen, als je het echt nodig hebt en na gebruik uitschakelen, dat scheelt ook een hoop onnodige energie. Bijkomend voordeel, Apps kunnen niet ongevraagd data, of wat dan ook verzenden. Je kunt nog gewoon gebeld worden. Alleen je What’sapp, Twitter en Facebook meldingen werken niet, maar zo belangrijk ben je toch niet, dat kan best even wachten.

 2. Snap sowieso het hele accu issue niet. De meeste telefoon gaan toch gewoon één hele dag mee? s ‘avonds aan de lader en geen gezeur. Ja of je moet een hele dag aan het gamen zijn.

  Overigens is mijn dagelijkse device een Lumia 1520, gaat bij normaal gebruik 2 dagen mee, Alles aan staan en elke 20 min wel in mijn handen.

   • @406_v6: Jouw nokia6310i kon ook 10x zo weinig als een smartphone.

    Even zonder dollen, mijn punt is dat het niet uit maakt een telefoon 1 dag of 10 dagen mee kan gaan. ’s nachts aan de lader leggen en je bent de man. En voor wie echt lui is koop er eentje met Qi laad techniek, hoef je hem alleen maar neer te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *