Tablets en e-readers verpesten je nachtrust

Slaapproblemen-tablets-ereaders
Steeds meer mensen pakken voor het slapengaan hun tablet of e-reader om nog wat te lezen, en dat heeft dramatische gevolgen voor je nachtrust.

Een onderzoek van de Harvard Medical School heeft eindelijk onomstotelijk bewijs dat het staren naar een schermpje voordat je gaat slapen niet goed voor je is. Net zoals soortgelijke onderzoeken ook al aangaven, zo schrijft de BBC.

Blauw licht
Deze verstoorde nachtrust is vooral te wijten aan het licht dat al deze schermen produceren. Mensenlichamen zijn het al honderdduizenden jaren gewend om hun biologische klok in te stellen op natuurlijk licht, en nu er steeds vaker onnatuurlijke lichtbronnen op onze ogen schijnen, slaat deze interne klok op hol.

Uit het onderzoek blijkt dat het blauwe licht dat van tablets en e-readers (en smartphones) vandaan komt de meeste schade aanricht. Dit kan leiden tot onrustige nachten, waardoor je minder goed uitgerust wakker wordt.

Backlight uit
Het backlight van je e-reader uitschakelen scheelt dus al een hele hoop volgens de onderzoekers. Zet gewoon weer een ouderwets nachtlampje aan dus, en koop een fysiek papieren boek als je er zeker van wilt zijn dat je als een roos in slaap valt.

Mocht het dan nog niet lukken, dan kun je altijd nog één van deze negen gadgets proberen die je nachtrust verbeteren.

Nog geen reacties

 1. Niet alleen tablets of e-readers, alle lcd schermen (incl. TV) en zelfs verlcihting:

  Wat het blauwe licht betreft, dat kan je ook moeilijker laten slapen, lees daarvoor bijv. http://tweakers.net/nieuws/84010/beeldschermen-kunnen-flink-effect-op-slaap-hebben.html
  Op Windows/Linux/OSX en iOS kun het gratis programmaatje F.Lux installeren. Met dit residente programma stel je eenmalig in waar op aarde je woont en daarna kleurt je scherm tussen zonsondergang en -opgang minder blauwig wit dan overdag. Het is eerst even wennen, zo erg zelfs dat je het misschien meteen weer wilt uitzetten. Maar geef het een paar avonden de tijd en je wilt niet meer zonder. (Dat kun je dan ervaren door dan even de tijdelijke ‘disable’ optie aan te vinken, dan zie je opeens hoe onaangenaam bleekwit je scherm vroeger ’s avonds leek). http://www.justgetflux.com Meer info vind je onder Research en Support (= FAQ).
  Soortgelijke programma’s voor Android
  – Twilight https://play.google.com/store/apps/…?id=com.urbandroid.lux
  – EasyEyez Free https://play.google.com/store/apps/….palmerin.easyeyesfree
  – Voor Android 4.4 met root heb je ook CF.lumen. https://play.google.com/store/apps/…infire.lumen&hl=en Minder compatible dan oplossingen als Twilight, Lux en EasyEyez, maar het eindresultaat ziet er stukken beter uit. De kleuren worden daadwerkelijk veranderd, in plaats van een transparante kleurfilter over apps heen te leggen. Zwart blijft gewoon zwart en contrast blijft behouden – net als met f.lux op de PC. Zover ik weet de enige Android app die dit zo doet.
  F.Lux is er ook voor Linux, maar wil je vergelijken dan kun je ook deze proberen http://www.jonls.dk/redshift/

  Off topic maar wel verwant:
  * Het aandeel ‘koud’ wit licht uit lcd computer- en TV-schermen, maar ook uit ‘koud’ witte versies van TL, halogeen, spaarlamp en led-verlichting zorgt ervoor dat je biologische klok in de war wordt gebracht en je moeilijker in slaap valt. Gebruik dat soort licht ’s avonds liefst niet -en natuurlijk helemaal niet als bedlampje of slaapkamerverlichting- maar gebruik een ouderwetse gloeilamp (die niet meer verkocht worden ..) of kies voor de ‘warm’ witte varianten van moderne verlichting, met kleurtemperatuur 2600 Kelvin of lager.
  * bepaalde warme kleuren licht, zoals oranje, hebben een positief effect bij het ontspannen.

  * Buiten het effect van ‘wit’ computer-licht, heeft pc gebruik laat op de avond nog andere negatieve effecten: Zowel internet surfen, social media, kantoorapplicaties, -maar gamen natuurlijk het meest- hebben volgens diverse studies ook het effect dat de hersenen tot te laat in staat van hoge activiteit worden gehouden, waardoor inslapen moeilijker gaat. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het kijken naar een heftige actiefilm. Daarentegen is het lezen van een boek of tijdschrift op ouderwets papier ontspannend. (Het verschil met websites lezen? Alle afleidende hyperlinks die je steeds weer andere zijwegen opsturen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *