Twitch keert miljoenen gebruikers de rug toe

Twitch doet shady
Schiet Twitch zichzelf in de voet?

Twitch is al lang en breed het grootste streamingplatform voor gamers ter wereld en dat zal voorlopig wel zo blijven. Althans, mits een mogelijke aankomende verandering niet te veel impact zal gaan hebben op de gigantische gebruikersbasis.

Zo’n 15 miljoen gebruikers kijken iedere dag streams via Twitch, waarvan de meesten dat gratis en voor niets doen. Sinds de overname door Amazon is het verdienmodel een beetje irritant geworden, maar dat is begrijpelijk op een platform waar in principe gratis content gestreamd wordt.

Dat gaat binnenkort gedeeltelijk veranderen, want Twitch komt met een concept genaamd Subscriber Streams, zo laat het bedrijf in een blogpost weten. Zoals de naam al suggereert, kunnen content creators hun stream alleen aan subscribers laten zien. Streamers moeten minstens 90 dagen als een Partner of Affiliate gestreamd hebben en 90 dagen de regels van Twitch niet overtreden hebben.

De content creators mogen dan zelf kiezen wat en wanneer ze Subscriber Stream maken. Er wordt dan een tag gegenereerd waardoor gebruikers kunnen zien wat al dan niet afgeschermd is. Gebruikers die geen subscriber zijn krijgen een live preview van de betreffende stream te zien en kunnen, na het subscriber op de streamer, direct meekijken met de exclusieve content. Hiermee ontstaat er een zekere paywall voor content op Twitch en een manier voor creators om hun fans te dwingen geld te betalen voor de content die ze maken.

Aan de andere kant is het een manier om betere kwaliteit de waarborgen. We kennen allemaal de knuppels die 7 dagen per week in hun onderbroek een Japanse soft porn game spelen of meiden met respectabele decolleté’s die nog niet weten dat het ding in hun handen een controller heet. Die groep streamers zal waarschijnlijk niet veel aan de functie hebben. Hardwerkende streamers die serieuze content maken en er veel tijd en moeite in steken, zouden hier wel baat bij kunnen hebben. Fans betalen immers liever voor kwalitatief goede content dan voor een badaap in een badjas.

Desalniettemin moet tijd ons leren of dit een slimme stap van Twitch was, of dat ze miljoenen gratis gebruikers buitensluiten en zichzelf (en daarmee de streamers) in de voet schieten. Het platform is al langer op zoek naar nieuwe manieren om subscribers te belonen en interactie tussen streamer en subscriber te faciliteren.

Lees ook: Waarom GTA V Online ineens weer super populair is

Foto via Pixabay

2 reacties

  1. “een manier voor creators om hun fans te dwingen geld te betalen voor de content die ze maken.”
    Laten we eerlijk zijn, de kijker bepaald helemaal zelf of de persoon in kwestie er geld voor neer gaat leggen.
    Lijkt mij dat sommige streamers zichzelf hiermee in de voet gaan schieten.
    Goed plan!

    • @lolindir: Zeker, de meeste streamers kunnen zichzelf met de tool in de voet schieten, maar onderschat niet hoe veel (vooral jonge) mensen beïnvloedt worden door streamers. Wanneer een kind zijn favoriete Fortnite-streamer niet meer kan zien is de subscriptie zo betaald. We moeten uiteindelijk zien hoe creators hiermee om zullen gaan, maar ik denk dat het in elk geval een slechte keuze van Twitch is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *