Vodafone: Nederlandse politici overdrijven cyberspionage

Vodafone heteluchtballon
De grote baas van Vodafone in Nederland heeft zijn hart gelucht. De beste man had zich blijkbaar nogal geërgerd aan het gebrek aan diepgang en de gebrekkige kennis bij de SP, naar aanleiding van de onthullingen die Edward Snowden gedaan heeft. Volgens de Vodabaas hecht de partij geen enkele waarde aan de informatie die Vodafone zelf verstrekt heeft en geloven ze blindelings de informatie van Snowden.

Rob Shuter roept dan ook op tot een goed debat in Nederland over cyberspionage en de exacte inhoud van de onthullingen van Snowden. Op dit moment zou het debat feiten, diepgang en richting missen. Als we Vodafone mogen geloven valt het namelijk allemaal wel mee. En wordt er geen informatie doorgespeeld naar de NSA en het Britse GCHQ.

In de informatie van Snowden lijkt – althans volgens de berichtgeving – een bedrijf van Vodafone genoemd te worden dat deze informatie tegen betaling beschikbaar stelt. Dit bedrijf echter – Vodafone Cable – bestaat niet en heeft voor zover wij weten nooit bestaan.

Vodafone vind het daarom ook raar dat de SP concludeert dat overheden, bedrijven en burgers hun contracten bij Vodafone moeten opzeggen. Ook heeft Rob Shuter nog een reactie op de ophef die ontstond toen bleek hoe gemakkelijk het was om de telefoon van minister Ronald Plasterk te blokkeren.

dit betrof misbruik van een proces tegen fraude na diefstal van een telefoon en had met spionage niets van doen. Er is op geen enkel moment sprake van geweest dat gevoelige gegevens in verkeerde handen konden vallen. Bovendien was dit proces binnen 15 minuten gewijzigd.

Vandaag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over cyberspionage naar aanleiding van de onthullingen van Snowden. Rob Shuter hoopt dat Nederland een afweging wil maken tussen effectieve opsporing- en inlichtingenwerkzaamheden enerzijds en privacybescherming anderzijds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *