Voor de vrijdagmiddag: schattige zangles voor zeehonden [video]

zingende-zeehonden
Zeehondenkoor helpt onderzoekers bij techniek om spraakstoornissen te bestrijden.

De Schotse Universiteit van St. Andrews werkt aan een onderzoek om spraakstoornissen beter te begrijpen en te bestrijden. In dat onderzoek kijkt men onder andere naar de manier waarop zeehonden communiceren. De afdeling Scottish Oceans Institute (SOI) van de universiteit publiceerde een even opvallend als schattig artikel.

Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat zij menselijke stemmen en liedjes kunnen nabootsen. Zij gebruiken hiervoor hetzelfde soort spraakmechanisme als de mens. Dit ontdekten zij door drie jonge zeehonden vanaf hun geboorte te volgen. De eerste tijd hebben zij hun natuurlijk repertoire vastgesteld. Vervolgens hebben zij met andere klanken, stemmen en liedjes de zeehonden aangeleerd om ook die geluiden in hun repertoire op te nemen. Het resultaat is nu dat Zola zich vooral specialiseert in liedjes, waaronder ‘Twinkle, Twinkle little star’ en het Star Wars Theme. De andere twee zeehonden zetten zich vooral in op spraak en klanken. Zo zijn er steeds meer dieren die menselijke eigenschappen hebben.

Het onderzoek bewijst dat de zeehonden niet ’toevallig’ dezelfde klanken maken, maar een gericht vocaal leerproces doorgaan. Ook blijkt dat dit gerichte proces erg lijkt op het proces dat wij gebruiken om vocaal te leren. Hierdoor zijn de resultaten erg geschikt om te gebruiken bij het bestuderen van spraakstoornissen en het verhelpen ervan. Of zeehonden die in het wild leven dergelijk gedrag ook vertonen is niet bekend.

Deze informatie is natuurlijk erg interessant, maar zeg eerlijk, je kwam hier toch vooral voor de schattige beelden?
[gv data=”-ahW_f5Sd3Q”][/gv]

Inmiddels schijnen Nederlandse onderzoekers op weg te zijn om de agenda van André van Duin even te controleren.
[gv data=”Dj66iYHJn2U”][/gv]

Bron: University of St. Andrews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *