Waarom zijn gifjes zo populair?

Dit is een van de populairste gifs van 2015
Het gifje was ooit iets uit een ver verleden. Tegenwoordig zijn gifjes weer heet!

Heel heet. Volgens cijfers van Giphy heeft deze dienst 100 miljoen bezoekers per dag. Er worden 1 miljard uitgeserveerd per dag. Goed voor 2 miljoen uur kijktijd. Giphy heeft niet alleen veel leden die gifs uploaden, het werkt ook nauw samen met partners als Saturday Night Live and South Park Studios.

Maar waarom zijn gifjes nu ineens zo populair? Dit zijn de 5 redenen.

1 Gifje zijn de nieuwe emoji

gifimage

Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Een gifje zegt meer dan 100 foto’s. Oftewel, een gifje is de ideale manier om een emotie of een gevoel ergens over kenbaar te maken. Het begon met text-emoji in sms, daarna kwamen de geanimeerde emoiji i bijboorbeeld Whatsapp en Messenger. Nu zijn het dus vooral gifjes.

2 Gifjes doen het goed op smartphones

Gif

Gifjes bestaan al jaren, maar leden een eenzaam bestaan op de pc. Pas door de smartphone werden de gifjes weer populair om met elkaar te communiceren. Dat mobiele data steeds goedkoper is geworden, heeft ook bijdragen aan de populariteit van gifs. Voorheen liet je het wel uit je hoofd om een plaat van ettelijke mb’s te sturen

3 Lijstjes kunnen niet zonder gifs

Gifjes zijn erg heet

Ook bij Apparata houden we van lijstjes. Websites als Buzzfeed en Upcoming zijn groot geworden met lijstjes. Deze lijstjes worden visueel veelal verrijkt met gifjes.

4 Gifjes zijn erg eenvoudig

Michelle Jenneke

Gifjes kun je overal afspelen. In elke brouwser, op elke device. Je hebt er geen plugins of videospelers voor nodig Gewoon click en play. Ook kun je extreem makkelijk gifjes maken. Bijvoorbeeld via Apple iPhone of via Google Foto’s

5 Gifjes vormen nieuwe beeldcultuur

Kate Upton

Of het nu het laatste debat is tussen Trump en Clinton of Feyenoord-Ajax. Je kunt er gif op innemen dat er gifs worden gemaakt. Het zijn eigenlijk de ultieme samenvattingen van gebeurtenissen. Steeds meer events zetten actief gifs in om verslag te doen van hun evenement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *