Wat doet Facebook met Whatsapp-persoonsgegevens?

Wat doet Facebook met Whatsapp-persoonsgegevens?
Zelf laat Facebook weten geen plannen met je gegevens te hebben, maar blijft dat wel zo?

Steeds meer Whatsapp-gebruikers maken zich zorgen over het gebruik van persoonsgegevens nu de chat-dienst voor 19 miljard naar Facebook is verhuisd. Jacob Kohnstamm, de voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens begrijpt dat en laat zich nu ook sceptisch uit over dit onderwerp: “Facebook geeft nu aan geen intentie te hebben met de persoonsgegevens via Whatsapp, maar hoe zit dat over 3 jaar?”

Het CBP en vergelijkbare organisaties in het buitenland hielden Whatsapp al voor de overname in de gaten. Zij beschuldigde Whatsapp toen al van privacyschending door alle telefoonnummers uit het telefoonboek van een gebruiker over te nemen, ook al heeft de betreffende persoon Whatsapp niet geinstalleerd. “Zo kom je aan gegevens van mensen die daar nooit toestemming voor hebben gegeven”, aldus Kohnstamm.

Dit heeft ertoe geleid dat het CPB vorig jaar al een rapport over de privacyschending aan Whatsapp heeft overhandigd. Mocht Whatsapp het CPB niet kunnen overtuigen van de noodzaak om alle telefoonnummers op te slaan, kan er een dwangsom opgelegd worden.

Twee jaar terug zagen we dat Google haar privacyvoorwaarden ook omgooide en de gegevens combineerde met andere diensten. Of Facebook dit ook gaat doen is even afwachten. In Nederland is men er niet zo gerust op en ruilen veel mensen Whatsapp voor het nieuwe Telegram.

4 reacties

    • @gop1: Ik dacht precies hetzelfde. Sinds kort (sinds de overname inzicht is) wordt er op facebook steeds gevraagd om mijn telefoon nummer om mijn account zogenaamd veiliger te maken. Nu weet ook gelijk iedereen waar dat mee te maken heeft, ze kunnen op die manier de gegevens van whatsapp aan facebook koppelen..

  1. overigens geef je facebook bij het installeren van de app op android en ios ook al toegang tot je volledige contactenlijst, wie zegt dat ze de namen en telefoonnummers niet crosschecken met je facebook vriendenlijst en op de achtergrond aan de accounts toevoegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *