Xbox One X: Superieure hardware, karige games (overzicht)

Xbox One X is een beest maar geen aanrader
“Microsoft beloofde de beste hardware en die belofte is waargemaakt, maar dat is niets waard zonder games.”

De reeds uitgekomen Xbox One X wordt ook wel de ‘meest krachtige console’ op de markt genoemd. Niet heel gek, want onder de motorkap is de One X een beest van heb ik jou daar. Dat neemt niet weg dat er meer bij een ‘goede’ console komt kijken dan slechts een verbeterde processor en 4K-ondersteuning. Dit is wat media in hun reviews over de Xbox One X te zeggen hadden. Spoiler alert: De PlayStation 4 Pro zal als unaniem vergelijkingsmateriaal gebruikt worden!

[gv data=”g-gp-Voq6MQ”][/gv]

Venturebeat
Een van de aankomende ontwikkelingen op het gebied van consoles moet de ‘modulaire’ console worden. Men zegt wel eens dat dit de laatste generatie conventionele console is, waarna er hierna PC-achtige consoles uit zullen komen. Hoe dan ook, Venturebeat vindt de Xbox One X nog zeker geen vervanging voor een krachtige game-PC. Een PC-ervaring is namelijk helemaal te customizen, maar de Xbox One X laat dat niet toe.

“Het probleem met [de 4K-features en verbeterde hardware] is dat jij niet bepaalt waar die extra kracht naartoe gaat. In Gears of War 4 heb je een performance- of kwaliteit-setting maar in games zoals Dishonored 2 krijg je – afhankelijk van of je een 4K- of 1080p-TV hebt – altijd de native resolutie. Hoe dan ook, je krijgt er geen 60 frames per seconde uit. Ik zou het fijn vinden als er een optie was om features zoals de resolutie en kwaliteit aan te passen voor 60fps, maar dat is niet mogelijk op de Xbox One X.”

Maar voor wie is de Xbox One X dan, als het geen PC-equivalent is? “Sony (PlayStation, red.) heeft er helaas niet voor gezorgd dat nieuwe games de volle potentie van de [PlayStation 4] Pro gebruiken. Voor de Xbox One X geldt eigenlijk hetzelfde. Als je geen 4K TV hebt dan moet je wachten. Wacht totdat je een OLED TV van bijvoorbeeld LG kan krijgen binnen jouw budget. 4K is fantastisch en standaard HDR (High Dynamic Range, red.) is prima op de meeste TV’s, maar OLED is zoveel beter met HDR waardoor het zonde is om voor de Xbox One X of de PS4 Pro te gaan, totdat je een TV hebt die 4K OLED ondersteunt.”

Telegraph UK
“Het probleem van de Xbox One X is dat de bibliotheek aan games mager is vergeleken met zijn rivaal. Microsoft noch Sony doen echt hun best om first-party blockbusters te produceren voor deze kerst (iets wat niet gezegd kan worden over het geweldig presterende Nintendo, trouwens). Veel van de aantrekkingskracht van de One X moet dan komen van third-party-games zoals Assassin’s Creed Origins, Call of Duty: WW2 enzovoort. Maar dan moet men wel overtuigd zijn dat die games echt beter zijn op Microsoft’s console.”

Het probleem van de Xbox One X is dus niet de console zelf, maar de nalatigheid van (in dit geval) Microsoft of alles uit de kast te trekken om de volle potentie van de nieuwe console te benutten. De Telegraph concludeert: “De Xbox One X is een gestroomlijnde, indrukwekkende console die behaalt wat het wil behalen.” De vraag resteert dan: Hoe ver willen ontwikkelaars gaan om de kracht van de console te benutten?

The Verge
Ook The Verge erkent de kracht van de console, maar ziet dat games de console uiteindelijk moeten maken. “De One X levert de beste graphics die een console op dit moment kan produceren. Als je niks geeft om Sony’s exclusives dan is de Xbox One X de beste console om cross-platform games op te spelen die de komende tijd uitkomen. Als je al een grote stapel Xbox One-games hebt en je gebruikt de originele console, dan is dit een toffe upgrade (mits je een 4K TV hebt).”

Het komt dus behoorlijk specifiek aan wie de reviewers de One X kunnen aanraden. “Voor de rest is dit waarschijnlijk niet de console voor jou. Sony heeft werkelijk indrukwekkende exclusives in de maak (God of War, Days Gone, The Last of Us, red.) en het is ontzettend moeilijk voor Microsoft om dit te evenaren, ondanks hun geweldige prestaties rondom hardware. Microsoft beloofde de beste hardware en die belofte is waargemaakt, maar dat is niets waard zonder games.”

Meer lezen over alles wat met Xbox te maken heeft? Check dan hier waarom de productie van de gewone Xbox One is stopgezet. Ook vind je hier een lijst van klassiekers die nu backwards compatible zijn, dus speelbaar op de Xbox One (X). Tot slot vind je hier een vergelijking van de Xbox One X en de PlayStation 4 Pro. Welke is beter? Laat het weten in de comments.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *