Xbox One X vs. PlayStation 4 Pro – Wat is het verschil?

Xbox One X vs. PlayStation 4 Pro
Wat is het verschil tussen de twee geüpgrade versies van de huidige generatie consoles?

Tijdens de E3 2017 zijn niet alleen games aangekondigd, maar ook nieuwe hardware voor gamers. Met allerlei verschillende specs, prijzen en merken is het nogal moeilijk om een keuze te maken tussen alle verschillende consoles. Daarom geven we je een vergelijking van de nieuwste machines van Microsoft en Sony. Wat is het verschil tussen de Xbox One X en PlayStation Pro?

Open deuren
Okay, laten we eerst de open deuren intrappen. Apple of Android, Nvidia of AMD, Microsoft of Sony, het is allereerst een kwestie van smaak. Afgezien daarvan is de PlayStation Pro nu al overal verkrijgbaar en moeten Microsoft-fanboys tot begin november wachten met de aanschaf van de opgepompte Xbox.

Ook hebben beide consoles een andere line-up aan games. Afgezien van het merendeel thrid party games dat op beide toestellen beschikbaar is, ondersteunt de PlayStation onder andere series als Uncharted, God of War en Gran Tourismo. Microsoft’s Xbox ondersteunt op zijn beurt weer series als Halo, Gears of War en Forza.

Dan is er ook nog de prijs; De Xbox One X zal rond de €499 euro gaan kosten terwijl de PlayStation Pro slechts rond de €350 euro kost. Heb je simpelweg geen honderdje extra over in november, dan is de keuze snel gemaakt. Uiteraard zal de hardcore gamer natuurlijk iets verder kijken dan alleen de prijs.

Specs

Specificaties van een console moeten de doorslag geven voor de echte gamers. Beide machines zullen 4K ondersteunen en met het oog op de snelle technologische vooruitgang van monitoren kun je veilig stellen dat gamen op die hoge resolutie de toekomst is.

Wat betreft processoren zitten de twee machines aardig bij elkaar in de buurt. Beide bevatten een 8-core processor, maar waar de PlayStation 2.13 GHz rekenkracht heeft, heeft de Xbox er 2.3 GHz. Een klein verschil dat op zichzelf ook nog niet veel over de kwaliteit van de console zegt.

Naast de rekenkracht van de processor is er natuurlijk nog de grafische rekenkracht van de consoles. Met 6 TFLOPS (teraflops), 326 GB/s (transfersnelheid) en 12 GB GDDR5 (werkgeheugen) is de Xbox One X aanzienlijk sneller en beter dan de PlayStation Pro met slechts 4.12 TFLOPS, 218 GB/s en 8GB GDDR5 (via: Trustedreviews).

Conclusie
Wat betekent dat nu allemaal? Afgezien van wat verschil in nerdy specs is het appels met Androids vergelijken. Ja, beide consoles ondersteunen 4K gaming en beide modellen zijn een vooruitgang op de oudere versies.

Toch is algemeen bekend dat Microsoft voor de volle prestatie gaat. Games moeten allemaal zonder problemen met 60 FPS (frames per second) draaien op 4K. Ook krijg je bij de Xbox meer mogelijkheden voor het tweaken van je machine. Zo heb je controle over de resolutie en performance (lagere resolutie betekent meestal een betere performance).

Dat terwijl de PlayStation Pro de meeste instellingen voor de gebruiker verbergt en ook nog eens standaard veel games afspeelt op 30 FPS. Wel is met de recentelijke Boost Mode wat van de performance-achterstand weggewerkt. Dat neemt niet weg dat Sony om wat voor reden dan ook cross-play uitsluit, terwijl Microsoft het principe omarmt.

Dat gezegd hebbende kun je natuurlijk niet van een machine die €150 euro goedkoper is dezelfde prestaties verwachten. Uiteindelijk is de Xbox One X kwalitatief ietwat beter, maar daar betaal je dan ook een extraatje voor. Wil je zo snel mogelijk overstappen op 4K gaming dan is de PlayStation Pro een prima keuze, maar kan je nog even wachten en heb je wat geld terug gekregen van de belastingdienst, ga dan voor Microsoft’s Xbox One X.

Benieuwd naar alle PlayStations die ooit zijn uitgekomen? Check hier het lijstje met alle PlayStations ooit.

2 reacties

  1. Leuk allemaal maar uiteindelijk draait het om de games, en op dat vlak is de PS4 al jaren heer en meester met al zijn exclusives.

    Dit is niks nieuws en dit zien we al ruim 30 jaar, de beste hardware staat niet altijd garant voor een succesvol systeem, het is de software die een systeem maakt of breekt.
    Voorbeelden ten over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *