Xiaomi gaat zelfde high-end weg als OnePlus bewandelen

Prachitg
Wie wordt de nieuwe ‘flagship killer’?

Er was een tijd dat er maar één ‘flagship killer’ was. We hebben het dan natuurlijk over OnePlus. Sinds dat merk iets meer richting het high-end segment verschoof wat betreft de prijs, kwamen andere Chinese merken om het lucratieve gat te vullen. Xiaomi was een van die merken, al suggereert een interview met Xiaomi CEO Lei Jun dat ze dezelfde weg gaan bewandelen als hun landgenoten.

Op het moment zijn er weinig merken die smartphones met zo’n stevige specs voor lage prijzen kunnen aanbieden als Xiaomi. Recentelijk onthulde het submerk Redmi bijvoorbeeld een 5-inch smartphone van nog geen €100 euro.

Xiaomi-CEO Lei Jun zegt in een interview met TechNode van het budget-imago af te willen. “We willen van de reputatie af dat onze smartphones minder dan 2000 yuan (± €260 euro) kosten. We investeren in het verbeteren van onze producten.” Het is volgens Jun waarschijnlijk de laatste keer dan een product van het merk minder dan zo’n €400 gaat kosten. “In de toekomst worden onze smartphones duurder. Niet heel veel, maar we ietwat prijziger.”

Die tendens zien we bijvoorbeeld al in de Mi 9, die ik nog de flagship killer van 2019 noemde. Binnenkort lijkt het daarentegen afgelopen te zijn met dergelijke prijs/spec-verhoudingen, want dat model start inderdaad rond de €400 euro. Nu zijn dat nog ‘fun coupons’ vergeleken met échte flagships die tegenwoordig makkelijk meer dan €1000 euro kosten, maar op basis van dit interview kunnen we concluderen dat dit slechts het begin van de verandering van het imago is.

Hoe dan ook, Xiaomi zal voorlopig nog genoeg spotgoedkope, behoorlijk goedkope en relatief goedkope toestellen blijven verkopen. De overstap naar de hogere middenklasse is daarentegen wat mij betreft gemaakt. Wie oh wie gaat de leegte van de high-end middenklasse dan opvullen, is de vraag. Oppo misschien? Nah, die is ook al een beetje aan de dure kant.

Foto Mi Mix 3 @Xiaomi

2 reacties

  1. Zat er erg lang over te denken om een Xaomi te kopen. Men bied bijzonder veel value for money, maar die toestellen worden hier in Amerika vrijwel allemaal zonder garantie verkocht. Verder werken ze niet op een aantal netwerken (CDMA).

  2. De enige telefoon die in 2018 de aanspraak kon maken op de titel ‘flagship killer’ is wat mij betreft de Pocophone F1. Van Xiaomi, inderdaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *