‘YouTube is de bron van al die doemdenkers’

'YouTube is de bron van al die doemdenkers'
Op YouTube kun je terecht voor uren entertainment. Er is ook veel vreemde content te vinden en dat schopt onderzoekers tegen het verkeerde been.

Spendeer veel uurtjes op YouTube en de vreemde video’s komen soms vanzelf je aanbevolen feed binnen dwarrelen. YouTube heeft in het verleden het één en ander gedaan om dit te voorkomen en probeert nog steeds actief vage en fake news video’s te weren van de site.

Volgens Asheley Landrum, assistant professor van Science Communication aan de Texas Tech universiteit, is YouTube de bron van een hoop ellende. Ze onderzocht hoe mensen dachten dat de aarde plat zou zijn. Een theorie die vooral op YouTube te vinden is met allerlei vreemde video’s. Landrum ondervroeg 30 mensen die in deze theorie geloofden en vrijwel allemaal benoemden ze YouTube als bron.

Het resultaat van haar onderzoek presenteerde ze tijdens een ontmoeting op de American Association for the Advancement of Science in Washington DC. Niet alleen de ‘aarde is plat’ is een populair onderwerp in deze categorie. Ook video’s met betrekking tot 9/11 zijn populair. Wat de onderzoekster betreft doet YouTube niets verkeerd, maar mag de videodienst wel vaker in actie komen om te voorkomen dat mensen onwaarheden als waarheid gaan aannemen. (via The Guardian)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *