Zakelijke leaseauto toch niet verplicht elektrisch vanaf 2025

Vanuit de klimaatdoelen van het kabinet kwam vorig jaar een plan naar buiten om vanaf 2025 aanbieders van zakelijke leaseauto’s te verplichten en alleen nog maar elektrische auto’s aan te bieden. Het plan van minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten zou voor een vergroening van de Nederlandse wegen moeten zorgen, maar lijkt nu toch geen doorgang te vinden.

Lease markt vaak gangmaker

De regeling zou nodig zijn om de klimaatdoelen te behalen. De leasevloot overhevelen naar elektrisch scheelt niet alleen een hoop COâ‚‚ in de atmosfeer, het beperkt ook de stikstofneerslag. Het kabinet wil in 2030 een reductie in COâ‚‚-uitstoot van 55%-60% ten opzichte van 1990 realiseren. Deze plannen omzetten in concrete acties is tot aan de val van het kabinet steeds moeizaam verlopen.

Zakelijke rijders maken over het algemeen de meeste kilometers, en dus dacht het kabinet door dit segment te verplichten over te gaan op elektrisch in één keer een flinke slag te kunnen maken. Het elektrificeren van de leasevloot zou tevens tot gevolg hebben dat er flink meer elektrische auto’s op de tweedehands markt komen.

Plannen te duur

Dat de plannen van minister Jetten nu toch geen doorgang gaan vinden, heeft vooral te maken met het resulterende gat in de begroting. Onder meer door de verminderde inkomsten uit brandstofaccijnzen en btw zou de schatkist 4.5 tot 5 miljard euro minder binnen zien komen. Het idee om de tekorten te vullen met een verhoging van de bpm op brandstofauto’s bleek niet populair binnen de coalitie en dus gaat de invoering toch niet door.

Nu het kabinet is gevallen zijn de toekomstplannen alleen nog maar onzekerder geworden. Voorlopig komt er dus in ieder geval geen verplichting om enkel elektrische leaseauto’s aan te bieden. Wel is inmiddels duidelijk dat de subsidieregeling voor de aanschaf en private lease van nieuwe elektrische auto’s voor 2024 ongewijzigd blijft.

De geheime voordelen van elektrisch rijden

Waarom ondernemers nu overstappen

Benieuwd welke ontwikkelingen eraan komen op de elektrische automarkt? En hoe je ervoor zorgt dat je nooit met een lege accu langs de snelweg staat?

Van kostenbesparing tot verduurzamingskans: de voordelen van elektrisch zijn eindeloos. MKB Brandstof vertelt er alles over in hun whitepaper: “Van revolutie naar transitie”

Download gratis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *