Zie mensen dingen doen vanuit de ruimte in Full HD [video]

Skybox Imaging satelliet-foto
Google Earth, eat your heart out!

Soms zie je in lamme spionagefilms een shot waarin een karakter begint met een live feed van een satelliet, en dan steeds verder inzoomt op een plek totdat hij de moordenaar herkent aan het merk sigaretten dat hij zojuist in z’n binnenzak stopte. Zo ver zijn we (nog?) niet, maar Skybox Imaging biedt nu wel extreem gedetailleerde videofeeds uit de ruimte.

Daarvoor hebben ze hun eigen satelliet, die in Full HD plaatjes schiet van ons met een extreem hoge resolutie. Je kan auto’s zien rijden, boten zien varen, en fabrieken pluimen rook de atmosfeer in zien puffen. En dit allemaal live vanuit je luie stoel. Een soort van SimCity, maar dan beter.

Het is natuurlijk goed mogelijk dat de Amerikaanse overheid dit al jaren kon, en in samenwerking met de NSA een live audiofeed had. Daar zullen we nooit achter komen. Maar Skybox Imagining is een van de eerste bedrijven die dit voor consumenten aanbiedt. Iedereen kan een filmpje bestellen, welke afgeleverd wordt zodra de satelliet over dat gebied gevlogen is.

[gv data=”fCrB1t8MncY”][/gv]

Nog geen reacties

  1. dit is een commerciele sataliet, de amerikaanse overheid heeft een netwerk van satalieten dat vrijwel de hele aarde beslaat, deze satalieten kunnen objecten van ca een cm identificeren. Opzich ook niet zo heel gek als je nagaat dat je hier een lichtsterke sensor en een flinke lens voor nodig hebt en dat deze 2 dingen de afgelopen 10 jaar enorm zijn verbeterd. Ook de optische stabilisatie is verbeterd, het verbaasd mij niets als er satalieten zijn die zo ver in kunnen zoomen dat je een boek kunnen lezen op aarde door de camera van een sataliet.

      • @dotternetta: de sataliet vliegt met een paar duizend km/h over het aardoppervlak, reken maar dat je die camera moet stabiliseren, niet tegen schokken, maar simpelweg tegen de beweging van het oppervlak relatief tot de sataliet. De atmosfeer helpt ook niet mee natuurlijk, maar met helder weer en infrarood camera’s kom je een heel eind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *