Zo belachelijk veel verdient men via de Play Store

Tientallen miljarden vloeien door Google’s virtuele app winkel, maar hoe verhoudt dat bedrag zich tegenover Apple?

De Google Play Store is samen met Apple’s App Store de hoeksteen van de smartphonegeneratie. Het zijn de plekken waar men voor respectievelijk Android en iOS apps kan vergaren. Niet heel gek dus, dat ontwikkelaars er goud geld mee verdienen, om nog maar te zwijgen over de eigenaren van de virtuele winkels zelf. Dit verdiende ontwikkelaars tot nu toe via de Play Store.

Google-topman Hiroshi Lockheimer maakt op Twitter bekend dat ontwikkelaars in de geschiedenis van de virtuele winkel maar liefst $80 miljard toegestuurd kregen. Dat is omgerekend ruim 72 miljard euro. De telling (exclusief China, want daar is de Play Store niet beschikbaar) dekt ook de pre-Play Store dagen. In 2008 lanceerde de dienst namelijk als Android Market.

Kortom, ontwikkelaars verdienen collectief goud geld via de virtuele winkel, maar we mogen uiteraard niet vergeten dat Google hier ook lekker van mee snoept. Naar verluidt houdt het miljardenbedrijf zo’n 30% van de inkomsten over, wat neer komt op iets minder dan $35 miljard over de afgelopen 12 jaar.

Ondertussen wrijft Apple zich in de handen, want ondanks het feit dat ze veel minder gebruikers hebben dan Android, is de hoeveelheid geld die gespendeerd wordt in de App Store aanzienlijk groter. In 2018 zou Apple al richting de $130 miljard hebben verdiend. Het gros daarvan zou weer naar de ontwikkelaars van de apps gaan. Andere bronnen zeggen dat Apple tot 2019 zo’n $120 miljard aan ontwikkelaars uitkeerde.

Veel van de inkomsten voor Apple zelf gaan waarschijnlijk weer linea recta naar nieuwe projecten. Denk bijvoorbeeld aan Apple Arcade, waarin apple honderden miljoenen investeerde. En dan hebben we de reclamekosten en onderhoud nog niet meegenomen.

Lees ook: Betrapt: 20% van alle Android-apps besodemietert Google

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *