Zo stalen Roemeense dieven 15 miljoen van onze banken

Zo stalen Roemeense criminelen 15 miljoen van banken
De Roemeense autoriteiten hebben 25 mannen opgepakt die worden verdacht van grootschalige, digitale diefstal.

De cybergroepering zou in totaal 52 leden hebben uit Roemenië en omliggende landen. Ze kraakten bijvoorbeeld de computersystemen van banken in Puerto Rico en Oman, waar ze gegevens stalen met informatie over de betaalkaarten van grote bedrijven. Vervolgens maakten ze op basis van deze gegevens gekloonde bankpassen en pinden ze geld bij automaten in verschillende landen.

Dat de groep behoorlijk georganiseerd werkt, blijkt wel uit de bedragen die ze pinden. Op 20 februari 2013 verdween er bijvoorbeeld 9 miljoen dollar uit geldautomaten in Japan, terwijl op 2 december 2013 nog eens vijf miljoen dollar werd gepind in Roemenië. In totaal hebben de cybercriminelen 15 miljoen dollar buitgemaakt met de gekloonde betaalkaarten.

Zondag viel de Roemeense politie binnen in 42 huizen, waarbij laptops en mobiele telefoons in beslag genomen werden. Verder vonden ze 163.000 dollar in cash, meerdere goudstaven van twee kilogram en dure schilderijen. De rest van de ‘opbrengst’ zouden de criminelen hebben geïnvesteerd in vastgoed.

Het is nog onduidelijk welke straf de Roemenen boven het hoofd hangt, maar laten we hopen dat ze voorlopig niet bij de pinautomaat in de buurt kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *