Xbox Series X SSD

Zoveel GB neemt het Xbox Series X systeem in beslag

Xbox Series X SSD

Zoals je misschien weet heeft de Xbox Series X een 1 TB SSD. Hoeveel opslag kun je daadwerkelijk gebruiken?

Eén van de grote voordelen van de volgende generatie consoles heeft betrekking op de harde schijf. Waar de oudere generatie consoles nog met een HDD werken, krijgen de Xbox Series X en PlayStation 5 een SSD. Dit heeft een enorm voordeel met betrekking tot de snelheid. Games zullen sneller laden, wat ook veel plezier geeft.

Om de Xbox Series X en PlayStation 5 prijs interessant te houden, is de grootte van de SSD beperkt. Zo heb je effectief 1 TB opslag met de Xbox Series X, maar hoeveel is daadwerkelijk bruikbaar? Je hebt natuurlijk een systeem dat draait op de console. Volgens GameSpot neemt het OS zo’n 200 GB in beslag. Daardoor heb je effectief 800 GB beschikbaar om games te installeren.

Digitale games nemen de meeste ruimte in beslag. Anno 2020 is het heel normaal als een grote game meer dan 100 GB van je harde schijf snoept. Koop je een game op een schijfje, dan is het spel een minder grote aanslag voor de opslag. Een deel van de game kan immers worden geladen vanaf de disc.

De Xbox Series X heeft altijd ruimte voor een blu-ray schijf. De PlayStation 5 komt er in twee varianten. Als digitale versie en eentje met een blu-ray speler.

2 reacties

 1. bij de PS4 en dus hopelijk PS5 werd het heel makkelijk gemaakt om een andere harde schijf of zelfs een SSD te plaatsen. Want Gran Turismo of GTA zijn, ondanks het op een schijfje staat, toch incl updates +100gb, en dat is dan nog geen PS5 kwaliteit.

  • Schreef het laatst nog, 1TB is niks en 2TB ook niet. Met de next gen zal je straks updates gaan zien van 200GB of mischien meer.
   Dit soort machines moeten standaard met 2TB komen en dat je de optie hebt om er een andere bij te drukken, zeker met die M2 SSD’s is ruimte helemaal geen issue.
   Als je er dan later 2TB bij prikt dan kan je tenminste je games laten staan, updates installen, etc.
   Veel mensen hebben geen idee hoe die sytemen werken:

   – Als je een game update hebt van zeg 100GB dan is 100 of zelfs 150GB vrije ruimte niet genoeg.
   Hij moet kunnen swappen en natuurlijk het bestand binnen halen en dat is ook waarom je op je PS4 veel meer vrije ruimte moet hebben dan de Update groot is. Vaak toch minimaal 2X zoveel ruimte.
   Een Update van 100GB vraagt dus al snel meer dan 200GB vrije ruimte.
   Kortom, het gaat vreselijk hard, zeker als je beseft dat je van 1TB ongeveer 890GB doorgaans overhoud om te gebruiken vanwege oa het OS, Hidden data, etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *