Zuckerberg moet zich doodschamen over Newsfeed

Zuckerberg moet zich schamen over de newsfeed
Facebook heeft een uiterst kwalijke rol gespeeld bij de Amerikaanse verkiezingen.

De verkiezingen zijn al weer een paar dagen geleden. Toch krijg ik nog nog steeds nieuwe berichten op mijn tijdlijn dat Clinton de verkiezingen kan winnen. Of Clinton in Guam heeft gewonnen en dat dat een uiterst goede graadmeter is voor de uiteindelijke uitslag.

Is dat zo Mark Zuckerberg? Ik dacht toch echt dat Donald Trump verkiezing heeft gewonnen. Waarom krijg ik volstrekt achterhaalde informatie in mijn tijdlijn? En wat nog erger is: die zogenaamde leuke berichten over leeuwen die stemmen of slangen in het vliegtuig die uiteraard massaal worden gedeeld verdrukken klaarblijkelijk de artikelen die ik echt wil lezen.

U moet zich doodschamen meneer Zuckerberg. Zo’n berg geld, zo’n berg data en een miljard gebruikers en u slaagt er niet in om gewoon een helder overzicht te maken van verhalen die er voor de gebruikers toe doen. Uw Newsfeed is pure crap geworden. Wat gaat u doen met mijn Whatsapp-gegevens? Er voor zorgen dat de appjes van mijn vrienden ondersneeuwen tussen uw reclames?

Ik hoop dat u baalt van Trump. Eigen schuld, dikke bult. U hebt namelijk persoonlijk de verkiezing van Trump op uw geweten. Dankzij uw enorm brakke Newsfeed hebben veel Amerikanen vooral onzinnieuws over de verkiezingen geconsumeerd. U liet de tijdlijn van Amerikanen volstromen met nepnieuws, schreewnieuws en haatnieuws.

En wat misschien wel het allerergste is: u neemt geen verantwoordelijkheid. Defacto heeft u de grootste nieuwsorganisatie ter wereld, maar u wast u handen volstrekt in onschuld. “Wij zijn geen nieuwsorganisatie, wij zijn alleen een platform met slimme algoritmes.” Te makkelijk Mark. Iemand die zoveel consumenten bereikt en zoveel macht en invloed heeft, moet ook rekenschap afleggen.

En dat moet vandaag beginnen. Zeg sorry en stop met die belachelijke algoritmes die likes en shares gebruiken om een paar verhalen voortdurend rond te pompen. Ga eens echt wat doen met de data. Kijk eens naar Blendle. Zij slagen er wel in om voortdurend verhalen te presenteren die voor mij relevant zijn.

Check hier trouwens onze geweldige verzameling inhakers op de verkiezing van Trump.

4 reacties

  1. Niet een bijzonder sterk betoog.

    Kiezen om je nieuws/informatie af te nemen bij een ‘online adverteerder’ en dan achteraf klagen over de kwaliteit..

    • @martinus: inderdaad, een zwak verhaal. Helemaal als je weet dat het in theorie nog mogelijk is dat de meerderheid van de kiesmannen toch op Hillary stemt; de “founding fathers” van de US of A had het kiesmannen systeem bedacht om te voorkomen dat een ‘niet capabel’ persoon POTUS zou worden. Kiesmannen zijn niet gebonden aan wat dan ook als het aankomt op de nieuwe president te kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *